Primarul Câmpeanu le dă ciobanilor din Runcu stâne la cheie

245

O inițiativă cu care nu se pot mândri prea mulți aleși din țară, nu doar din Gorj, stârnește invidia printre ciobanii din comuna Runcu, după ce primarul din această localitate a decis să le amenajeze crescătorilor de animale de aici stâne făcute cu bani din bugetul comunei. Cam 70.000 de lei a băgat edilul într-o astfel de investiție, iar acum are deja trei stâne “la cheie”, după ce proiectul l-a început în urmă cu doi ani. A făcut câte una pe an, iar acum a mărit ritmul, având în lucru și o a patra, spre bucuria celor care cresc oi și capre și nu știau cum să intre și ei în lumea modernă atâta timp cât aveau la dispoziție tot vechile stâne din lemne, prin care îi ploua mai tot timpul.

Noile investiții arată mai degrabă cu niște cabane turistice, au acoperiș din tablă, sunt zidite, au acces la apă și chiar electricitate, iar adăposturile pentru animale sunt și ele bine realizate, toate materialele de construcție fiind duse pe munte cu o mașină de teren care, în cele din urmă, a cedat, zăcând abandonată pe o coastă, până când va fi reparată. Primarul Adrian Câmpeanu spune că a demarat acest proiect în momentul în care a văzut că numărul animalele scade la nivel de comună, la fel ca și cel al crescătorilor dispuși să își riște sănătatea în condițiile improprii de pe munte.
DSCN0098“Avem trei stâne finalizate, date la cheie, gratuit, către crescătorii de animale, iar la cea realizată acum doi ani pot să spun că numărul de capete aproape s-a triplat. De undeva de la 170 de oi și capre câte erau atunci, acum s-a ajuns la peste 450 și oamenii spun că au tot interesul să țină și mai multe în viitor pentru că acum au condiții moderne. Sunt stâne moderne, care sunt făcute la standarde europene, pe care le-am făcut gândindu-ne că oamenii aceștia trebuie să aibă condiții mai bune de muncă și de trai. În plus, sper să îi atragem și pe tineri spre acest domeniu, așa cum sperăm ca ele să devină de interes și pentru turiștii care vin la cele 20 de pensiuni existente pe raza localității noastre”, spune edilul, care menționează că și bugetul local beneficiază de pe urma investițiilor respective, crescând numărul de animale crește și valoarea taxelor plătite de proprietari pentru acestea.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

  1. Adi Campeanu este , de departe , cel mai bun primar . Initiativele lui au schimbat comuna Runcu iar investitiile facute in mandatul lui depasesc cu mult investitiile facute in comuna de la crearea acesteia (1968). Felul lui de a se implica intr-o mare diversitate de proiecte surprinde , evident pozitiv , toata colectivitatea.
    Cine vrea sa inteleaga cum se face administratie in folosul comunitatii are un mentor deosebit in ADI CAMPEANU .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here