Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti, a fost obligat de proprii subordonaţi să acţioneze acum în instanţă Curtea de Conturi a României-Camera de Conturi Gorj pentru a anula raportul întocmit după verificarea acestui organism, realizată anul trecut, la instituţia publică. Edilul susţine că în urma actului de control a fost forţat să dea dispoziţii care obligau salariaţii să restituie primăriei o serie de sporuri câştigate de aceştia prin hotărâre judecătorească. Angajaţii primăriei nu au acceptat însă măsura impusă primarului de Camera de Conturi Gorj şi l-au dat pe acesta, dar şi Primăria Slivileşti, în judecată. Arestat la domiciliu, Bucurescu motivează că nu a putut să le ţină piept în instanţă proprilor subordonaţi care au astfel posibilitatea să câştige procesele intentate şefului lor şi instituţiei unde prestează.
Inspectorii Camerei de Conturi Gorj au scos la iveală, anul trecut, că la Primăria Slivileşti, condusă de edilul Sorin Bucurescu, arestat o lună la domiciliu, s-au acordat, timp de trei ani, sporuri ilegale. De spor de dispozitiv, confidenţialitate, fidelitate, stabilitate şi stres au beneficiat atât salariaţii Primăriei Slivileşti, cât şi primarul Bucurescu, lucru pe care acesta îl recunoaşte. Primarul susţine însă acum că sporurile în cauză s-au aprobat în baza unor hotărâri judecătoreşti de care Camera de Conturi nu a ţinut însă cont. Raportul Camerei de Conturi stabileşte astfel că la Primăria Slivileşti “au fost efectuate plăţi pentru cheltuieli de personal fără temei legal în perioada ianuarie 2010-septembrie 2013, reprezentând indemnizaţia de dispozitiv şi sporurile de: confidenţialitate, fidelitate, stabilitate şi stres şi contribuţii datorate de angajator la bugete”.
Reţinerea şefului, raiul subordonaţilor
Bucurescu a acceptat, iniţial, cerinţele Camerei de Conturi care după ce îi punea în vedere că a acordat sporurile în cauză ilegal, timp de trei ani, i-a dat termen să ia banii de la beneficiarii acestora înapoi. “Am fost obligat să dau dispoziţii pentru ca angajaţii primăriei, şi chiar eu personal, să restituim sporurile considerate ilegale de cei de la Camera de Conturi. Salariaţii au fost profund nemulţumiţi şi au apelat la instanţa de judecată”, a explicat acum Bucurescu.
Şi astfel, primarul, în timp ce era arestat la domiciliu, s-a trezit dat şi în judecată de proprii subordonaţi. Cum nu a putut coordona activitatea primăriei, el fiind supendat o lună de funcţie, chemările în judecată ale instituţiei ar fi fost tratate cu superficialitate de angajaţii primăriei. De altfel, şi cei care trebuiau să apere banii instituţiei publice erau pârâţi în cauză şi din acest motiv nu aveau nici interes să fie combătuţi tot de ei. “Eu, pentru că eram acasă, şi nu avem acces la citaţii, nici nu am putut să le fac întâmpinări angajaţilor care au dat Primăria în judecată pentru banii ce trebuiau restituiţi. Aşa că, nu m-ar mira ca reclamanţii să aibă câştig de cauză. Pe baza acestui considerent am dat în judecată Camera de Conturi Gorj”, a explicat Bucurescu.
Primarul, la judecată
Drept urmare, pe 7 mai, Sorin Bucurescu s-a adresat instanţei Tribunalului Gorj solicitând anularea actului de control al Curţii de Conturi-Camera de Conturi Gorj. Edilul speră astfel să evite restituirea banilor încasaţi în ultimii trei ani atât de el, cât şi de proprii subordonaţi. “Oamenii dau banii înapoi, apoi iar îi primesc… Aşa dacă obţin anularea raportului evit o situaţie dificilă”, a conchis Bucurescu.
Primăria Slivileşti are mai multe probleme financiare, în ultimul timp, urmare a dosarului edilului cu Mihai Rămescu, conturile instituţiei sunt blocate.
Anamaria Stoica