Primărița Bușe i-a dat o nouă viață unei școli vechi, în prag de demolare! – Mărțișoarele au propriul lor muzeu, la Stoina!

692

Comuna Stoina se poate mândri peste tot în lume că deține un muzeu unicat. Este vorba despre Muzeul Mărțișorului, singurul de acest fel nu numai din țara noastră, ci și de la nivel european, acesta fiind inaugurat, duminică, în comuna gorjeană în prezența autorităților locale, județene, a unor primari din localitățile vecine și chiar din afara Gorjului, dar și a unor localnici și a numeroși elevi. Muzeul Mărțișorului de la Stoina, realizat în incinta școlii vechi din localitate, clădire care trebuia să fie demolată, conține mărțișoare de tot felul, vechi și noi, realizate manual sau nu, dar care respectă tradiția firului împletit alb și a celui roșu. Mărțișoarele sunt trimise la Stoina din mai multe zone ale țării, dar și din afara acesteia, din localități ori regiuni care păstrează însă acest simbol al primăverii.

Școala veche din Stoina, realizată în urmă cu un secol, a primit, ieri, o nouă utilitate.
Scăpată de sub cupa buldozerului de către primărița comunei, Ioana Bușe, clădirea cu două încăperi în care au învățat zeci de generații de localnici, a devenit muzeu. Și nu orice muzeu, ci unul al mărțișorului, în care sunt expuse sute de exponate interesante, vechi și noi, donate de români din mai multe zone ale țării. Muzeul Mărțișorului de la Stoina are exponate din Moldova, Dobrogea dar și din Bulgaria, spațiul fiind deschis și pentru mărțișoare interesante din toate țările în care se mai păstrează tradiția respectivă.

Sală de clasă, cu exponate 100% originale
În a doua încăpere a fostei școli, comuna Stoina mândrindu-se cu o unitate de învățământ nouă, situată în apropierea celei vechi, s-a dat viață unei săli de clasă aidoma celor în care au învățat generațiile trecute. Din spațiul respectiv nu lipsesc băncile vechi din lemn, scrijelite de foștii elevi, catedra, globul pământesc, tabloul cu fostul tovarăș Nicolae Ceaușescu, revistele Cutezătorii și Șoimii Patriei, abecedarul vechi, tablourile și indicațiile pentru elevi și harta României folosită la orele de geografie. Clasa respectivă ca și exponatele din muzeu au stârnit deliciul celor prezenți la inaugurarea muzeului din Stoina, primărița Ioana Bușe, explicându-le tuturor ce a determinat-o să ia decizia de a transforma clădirea veche într-un spațiu de acest fel. „Am reușit să transformăm fosta Școală Primară Stoina într-un muzeu unic în lume, Muzeul Mărţişorului. Am strâns mărţişoare din mai multe zone ale ţării, cu sprijinul Muzeului de Etnografie Iaşi, al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, al Ambasadei Macedoniei, Ambasadei Bulgariei, Institutului de Etnografie şi Folclor, Institutului Limbii Române, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Am primit prin poştă şi de la Iaşi, Suceava, Botoşani. Ne-au ajutat şi localnicii”, a declarat Ioana Bușe.

Felicitări pentru inițiativă
Primărița a fost felicitată pentru inițiativă și pentru salvarea clădirii de toată lumea prezentă la eveniment, în aceeași zi fiind inițiat în localitate și Festivalul Mărţişoare Folclorice. La inaugurarea Muzeului Mărțișorului a fost prezent prefectul Ciprian Florescu, deputatul Elvira Șarapatin, directorul Centrului de Creație, Ion Cepoi, directorul SGA Gorj, Ion Călinoiu, primarii din Bălănești, Stejari, Bustuchin, Logrești, Anina, directorul Centrului de Calcul, Bebe Viorel Ionică, numeroase membre ale Organizației Femeilor Social-Democrate și ziariști.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here