Primăriile, puricate la deşeuri

154

Garda Naţională de Mediu prin Comisariatul Judeţean Gorj a efectuat controale în ultimele şase luni, la agenţii economici care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului, aplicând sancţiuni acolo unde s-au constatat neconformităţi. Controalele s-au mai efectuat şi pentru a vedea dacă sunt respectate actele de reglementare emise de Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, realizarea importurilor de deşeuri şi a unor substanţe chimice periculoase pe teritoriul ţării.

“O atenţie deosebită s-a acordat, în perioada 1 ianuarie – 15 iunie a acestui an la modul de colectare şi eliminare a deşeurilor. La nivelul Comisariatului Judeţean Gorj au fost efectuate un număr de 658 de controale dintre care 154 au fost controale planificate. Vorbim de agenţii economici care îşi desfăşoară activităţi cu impact semnificativ asupra mediului şi care sunt monitorizaţi anual de către noi, şi controale neplanificate 504 la număr. Aici vorbim despre nerespectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare, autosesizări, sesizări primite de la cetăţeni, controale tematice dispuse de Comisariatul general, poluările accidentale. A fost aplicat un număr de 33 sancţiuni contravenţionale în valoare de 754,500 lei. O atenţie deosebită s-a acordat, anul acesta, modului de colectare, transport şi eliminare a deşeurilor generate la nivelul administraţiilor publice locale de pe raza judeţului Gorj”, a declarat comisarul Simona Cornea.

Primării, sub deşeuri
În perioada 26 martie-10 aprilie 2012 au mai fost verificate 68 de primării unde s-au întocmit rapoarte cu concluziile rezultate şi măsurile impuse cu termen de realizare în vederea diminuării efectelor unor eventuale inundaţii ale anului 2012. În urma controalelor efectuate s-a constatat că din cele 68 de primării verificate, la 52 dintre acestea au fost depistate deşeuri abandonate în cantităţi mici la poduri şi podeţe, la cursurile de apă şi în albii. În a doua etapă comisia a verificat modul în care au fost realizate măsurile dispuse anterior, constatându-se că nu toate administraţiile publice locale inspectate au intervenit în vederea realizării măsurilor impuse, astfel încât au fost aplicate un număr de 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 120.000 lei primăriilor din Novaci, Bumbeşti-Jiu, Dăneşti, Bărbăteşti, Fărcaşeşti, Ioneşti, Arcani şi Samarineşti. A fost verificat şi stadiul lucrărilor de închidere de la depozitele neconforme de deşeuri menajere care au sistat activitatea de depozitare în data de 16 iulie 2010
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here