Primarii din Gorj pot cere finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, considerat PNDL3. Se vor da cel puțin 140 de milioane de lei pentru fiecare județ, 4 milioane pentru fiecare comună, 7 milioane pentru fiecare oraș, 10 milioane pentru fiecare municipiu și 43 de milioane pentru fiecare municipiu reședință de județ. „Banii nu vor fi dați pe criterii politice”, spune ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu.
La dispoziția autorităților locale există de joi platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, creată pentru depunerea cererilor de finanțare pentru proiectele de construcție și modernizare a drumurilor, a rețelelor de apă și canalizare.
„Recomand tuturor să elaboreze proiecte bine gândite, argumentate profesional, care răspund nevoilor comunităților locale”, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.
Astfel, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, vor fi alocate cel puțin 140 de milioane de lei pentru fiecare județ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună și cel puțin 7 milioane de lei pentru fiecare oraș. De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum 10 milioane de lei și cel puțin 43 de milioane de lei pentru reședințele de județ.
Termen
Cererile de finanțare se pot depune în 45 de zile, respectiv până la data de 8 noiembrie 2021, atât electronic, pe platforma pusă la dispoziție de MDLPA, cât și fizic, însă doar cu programare prealabilă în aceeași platformă digitală menționată mai sus.
Potrivit MDLPA, fondurile alocate vor fi destinate construcției a 12.000 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare construite/extinse, 700.000 de branșamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcția sau modernizarea a 2.000 km de drumuri județene și variante ocolitoare și 3.000 km de drumuri comunale.
„Nu există comunități USR, PSD, PNL”
Ministrul Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, dă asigurări că banii nu vor fi alocaţi pe criterii politice. „Nu te oprește nimeni să depui. Există o sumă minimă de patru milioane de lei care va ajunge în fiecare localitate care va aplica. Adică ne-am asigurat că toate localitățile primesc o sumă de bani. Depui o solicitare iniţial, după care ţi se cer documente: studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi aşa mai departe. De la orice partid, nu există niciun fel de diferență între comunități, pentru că până la urmă, vreau să vă spun că nu există comunități USR, PSD, PNL. Există comunități, români, peste tot”, a declarat Dan Vîlceanu.
Spre deosebire de anterioarele programe dedicate dezvoltării localităților, PNI prevede doar proiecte pentru drumuri, apă, canal sau gaze.
I.I.