Primarii din judeţ, învăţaţi cum să gestioneze situaţiile de urgenţă generate de inundaţii

631

Primarilor din judeţ li s-au reamintit ieri atribuţiile pe care le au în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii. În cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj le-au vorbit primarilor despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a proteja viaţa cetăţenilor în cazul producerii unei inundaţii şi a reduce efectele acesteia. Tot în acest scop, au fost organizate un exerciţiu de simulare a efectelor inundaţiilor pe cursul mijlociu al râului Jiu şi un exerciţiu de alarmare pe raza municipiului Târgu-Jiu.

simulare inundatii (6)Primarii mai multor localităţi din judeţ au participat joi la o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, şedinţă în cadrul căreia au fost informaţi cu privire la gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii şi le-au fost prezentate măsurile operative ce trebuie luate pentru reducerea efectelor acestora. „În ultimul timp, modificările climaterice la nivel mondial şi naţional fac ca, în perioade de timp frecvente, să se producă inundaţii datorită fenomenelor meteo periculoase, datorită căderilor de precipitaţii sub diferite forme, în termen scurt. Activitatea de astăzi (n.r. joi, 19 iunie) se doreşte a fi o punere în evidenţă a atribuţiilor pe care autorităţile judeţene şi locale le au pentru gestionarea situaţilor de urgenţă generate de inundaţii. (…)

simulare inundatii (2)Ne dorim să lămurim foarte clar ceea ce trebuie făcut în aşa felîncât cetăţeanul să fie protejat la producerea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii”, a declarat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj. Unul dintre aspectele asupra căruia şeful ISU Gorj a insistat a fost acela al asigurării funcţionării fluxului informaţional între Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), Centrul Operaţional Judeţean al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Operativ al Sistemului de Gospodărire a Apelor. „Se întâmplă ca foarte multe informaţii să le primim pe 112 de la cetăţeni. Centrul Operaţional Judeţean al ISU are obligaţia să verifice veridicitatea informaţiei sau a apelului primit pe 112 (…) După ce se confirmă veridicitatea, solicităm de fiecare dată primarilor, în calitate de preşedinţi ai CLSU, să ne comunice ce s-a întâmplat, ce măsuri au luat şi ce solicitări au. simulare inundatiiEste foarte important ca acest lucru să se întâmple într-un timp foarte scurt, în aşa fel încât să ştim cum asigurăm în dinamică sprijinului autorităţilor publice locale cu efective de la ISU, de la Poliţie, de la Jandarmi, de la Ambulanţă, de la toate structurile cu atribuţii în protejarea şi asigurarea siguranţei cetăţeanului”, a mai spus Liviu Dumitraşcu. Acesta le-a cerut primarilor şi să implice mai mult în educarea cetăţenilor. „Avem din păcate foarte multe apeluri şi foarte multe solicitări de producere a inundaţiilor, în special a curţilor şi anexelor gospodăreşti, având ca şi cauză faptul că şanţurile şi rigolele nu sunt curăţate şi desfundate. Ba mai mult, în unele zone, căile de scurgere a apelor pe şanţuri şi mai ales pe cursurile de apă necodificate au fost obturate de depozitarea de materiale gen rumeguş, balastru sau nisip la poartă; obturează calea de scurgere şi toate apelurile vin că are curtea inundată că şi-a pus remorca de balastru la poartă. Din punctul acesta de vedere, este nevoie de mai multă implicare în educarea cetăţeanului”, le-a mai spus Liviu Dumitraşcu edililor prezenţi.

simulare inundatii (3)Printre primarii care au participat la şedinţa extraordinară a CJSU s-a numărat şi Marian Slivilescu, edilul din Tismana, localitate care în ultimele luni a fost afectată destul de des de inundaţii. „Tismana a fost o zonă afectată de inundaţii. Am avut, din păcate, în ultimele trei luni, prea des ocazia de a interveni în gospodăriile populaţiei, pe drumurile publice, pe luncile de pe teritoriul localităţii pentru a evita consecinţe mai grave din cauza revărsării apelor, precipitaţiilor abundente. Acum nu avem probleme, nu au fost precipitaţii abundente, nu s-au depăşit 10 l/mp în zona Tismanei; dacă însă se vor depăşi cantităţi de peste 20 de litri ne aşteptăm şi la această posibilitate.

simulare inundatii (4)Noi o avem o zonă, cea a Orlei, a satului Celei, unde riscurile sunt mai mari decât în altă parte”, a declarat primarul din Tismana. Şi primarul municipiului Târgu-Jiu a participat la şedinţa de joi. „Nu există un risc atât de mare pentru inundaţii în municipiul Târgu-Jiu doar că astăzi participăm la o iniţiativă luată de ISU în ideea de a pregăti toate comitetele locale din judeţ pentru că nu trebuie să aşteptăm să vină inundaţiile peste noi, ci trebuie să ne pregătim, trebuie să ne organizăm, pentru ca atunci când este cazul să avem cu cine interveni şi să ştim să intervenim”, a spus Florin Cârciumaru.

simulare inundatii (5)Simulare de inundaţii pe Jiu
Pentru ca primarii să vadă „pe viu” ce măsuri ar trebui să ia în cazul producerii unei inundaţii, au fost organizate un exerciţiu de simulare a efectelor inundaţiilor pe Jiu şi un exerciţiu de alarmare pe raza municipiului Târgu-Jiu. Astfel, în jurul orelor 12:00, sirenele electrice şi electronice de la Uzina Hidroelectrică şi din municipiul Târgu-Jiu au început să sune pentru a avertiza cetăţenii cu privire la faptul că pe cursul mijlociu al râului Jiu s-a produs o viitură şi există riscul de inundaţii. Angajaţii SGA Gorj au prezentat apoi măsurile ce se întreprind pe reducerea inundaţiilor: supraînalţarea malurilor şi digurilor cu saci de nisip şi consolidarea taluzului cu gărduleţe de nuiele. „S-a organizat un exerciţiu de simulare a efectelor inundaţiilor pe cursul mijlociu al râului Jiu şi un exerciţiu de avertizare pe raza teritorială a municipiului Târgu-Jiu. (…) Nu este vorba despre o situaţie de pericol nici prezentă, nici viitoare, dar este foarte bine să se rememoreze, să se reitereze astfel de situaţii tocmai pentru a ştii cu toţii cum trebuie să procedăm, iar populaţia să fie informată. (…) Când natura se dezlănţuie este foarte dificil ca atunci, pe moment, să soluţionezi problema. Trebuie să fii foarte atent să salvezi în primul rând vieţile omeneşti şi după aceea să fii capabil într-adevăr, cu rapiditate, să înlături efectele acestor fenomene”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here