Primării din Gorj, cu conturi blocate pentru neplata arieratelor

464

Mai multe unităţi administrativ teritoriale din judeţ s-au trezit cu conturile blocate, în această lună, de către Trezoreria Gorj. Este vorba despre primăria Bolboşi, Crasna şi Săcelu, acestea au împrumutat bani din trezoreria statului pentru a-şi achita arieratele, iar pentru neachitarea ratelor lunare s-a trecut la procedura de blocare a conturilor.
Trezoreria a luat decizia să blocheze conturile primăriilor datornice până când vor începe să îşi achite din arierate. Primăriile aflate în această situaţie sunt: Bâlteni, Bolboşi, Crasna, Cruşeţ şi Săcelu.

primaria_sacelu“Opt unităţi administrativ teritoriale au solicitat şi primit împrumuturi pentru plata de arierate şi în luna ianuarie, două dintre acestea au întâmpinat dificultăţi. Este vorba despre Primăria Bâlteni pentru suma de 36 000 lei şi Primăria Cruşeţ pentru suma de 21.000 lei. Noi am sistat alocarea de sume şi cote defalcate din bugetul statului pentru aceste unităţi administrativ teritoriale până la plata ratelor de împrumut. Practic, la acest moment aceste unităţi nu mai sunt blocate. Pentru neplata arieratelor, nereducerea acestora cu 5%, un număr de 3 primării în luna ianuarie au fost blocate. Este vorba de Bolboşi, Crasna şi Săcelu. Primele două vor achita în cursul zilei debitele şi se vor debloca, iar Săcelu rămâne în continuare blocată pentru ca nu a achitat întreaga sumă pe care trebuia să o înapoieze”, a declarat Gheorghe Paraschivu, şeful Trezoreriei Gorj.

primaria_bolbosiRestricţii la cheltuielile primăriilor cu arierate
Primăriile gorjene cu arierate vor avea restricţii la cheltuirea banilor din buget, conform noilor reguli introduse de Ministerul Finanţelor Publice de la începutul acestui an. Aceste datorii, pe care până acum primarii le rostogoleau de la o lună la alta, acumulând dobânzi şi penalităţi imense, vor trebui plătite imediat după salarii şi contribuţiile aferente acestora. Potrivit ordinului, care reglementează modul de raportare a datoriilor şi contribuţiilor instituţiilor publice finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat, instituţiile care înregistrează arierate trebuie să plătească în primul rând drepturile salariale ale angajaţilor şi contribuţiile acestora, apoi arieratele, ratele de capital, dobânzile şi alte costuri aferente datoriei publice. Dacă mai rămân bani, abia atunci pot achita şi celelalte datorii, precum utilităţile sau cheltuielile de funcţionare.
Andrada Bărăitaru

1 COMENTARIU

  1. Te duci naiba cu astia .
    Pe bune.
    E incredibil cum o unitate bugetara poate sa ajunga in astfel de situatii.
    Nici nu stiu daca se poate face ceva :).
    In primul rand ar trebui sa inceteze sa mai bea la prima ora, inainte sa mearga la primarie :). Si sa mai lase dracu carciumile in timpul programului:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here