Primarii din Gorj au învins zăpada în primul meci cu 1-0

373

Zăpada căzută în Gorj înainte și după avertizarea de cod portocaliu de ger nu a reușit să îi prindă nepregătiți pe primarii din județ. Dotați din timp cu utilaje pentru deszăpezire, edilii și-au scos la muncă subalternii, au fluidizat circulația, au dat cu nisip și sare pe drumurile aflate în pantă și au supravegheat mersul microbuzelor școlare spre unitățile aflate pe raza comunelor lor. La finalul zilei, primarii au declarat la unison că au câștigat primul meci cu zăpada pe anul acesta, la temperaturi destul de scăzute.

Comuna Schela, care de regulă în această perioadă a anului, se confrunta cu nămeți de zăpadă, nu s-a lăudat la început de an cu cod portocaliu cu troienele de altădată. Primarul Aristide Șerbănescu a declarat că zăpada este de doar 3 cm, motiv pentru care, deocamdată, dușmanul alb nu i-a dat localității de furcă. “Zăpada este de doar trei centimetri, a nins de duminică noaptea, nu sunt probleme, circulația este deschisă pe toate drumurile și nu avem școli închise, într-un cuvânt este prea bine. Am intervenit pe drumuri cu material antiderapant, mai ales pe drumurile cu pantă, iar dacă mai ninge la noapte, băgăm sigur utilajele. Noi oricum suntem pregătiți și de zăpezi mai mari și de ger. Va fi mai problematic cu apa, că s-a format pod de gheață la alimentarea cu apă. Satele Sâmbotin și Gornăcel ar putea avea probleme cu apa, dacă va fi în continuare ger”, a declarat primarul de Schela, menționând că elevii s-au prezentat, fără probleme chiar și la unitățile unde accesul, iarna, se face mai greu. Edilul vorbește de școala de la Grui, unde cursurile s-au desfășurat, ieri, fără probleme.

Cauciucuri de iarnă pe microbuzele școlare!
Nici la Samarinești nu s-au înregistrat probleme deosebite, potrivit primarului Marian Ardeiu toți școlarii au ajuns la unitățile de învățământ, microbuzele școlare urcând pantele fără probleme. “Nu au fost probleme deosebite, dacă cele două microbuze școlare au cauciucuri de iarnă nici nu au alunecat. Se circulă însă în condiții de iarnă. Nu avem contract de deszăpezire cu vreun agent economic, dacă va fi zăpadă mare primăria va rezolva totul. Avem un buldo, i-am pus lamă, într-un cuvânt ne descurcăm”, a declarat primarul Ardeiu.

50 de tone de nisip, la dispoziția autorităților din Slivilești
Sorin Bucurescu, primarul de Slivilești, nu s-a plâns nici el de urgia naturii, în aceste zile de cod portocaliu. Edilul susține că face deszăpezire încă de “alaltăieri”, dar microbuzele școlare circulă fără probleme, nu sunt drumuri blocate, iar primăria are un utilaj propriu pentru a îndepărta zăpada de pe drumurile localității.
“Avem un utilaj, dar și nisip la discreție pentru a acționa pe drumurile comunei. Am luat 50 de tone de nisip de la carieră, pentru deszăpezire. Mai trebuie să mai achiziționăm ceva motorină, dar în rest nu avem probleme cu zăpada”, a subliniat edilul Bucurescu.

Cătunele, probleme cu rețeaua de apă
Primarul de Cătunele, Florinel Țuilă, a declarat că nici lui nu i-a dat prea mari bătăi de cap zăpada din ultimele zile, singura problemă apărută fiind doar la rețeaua de apă, care a înghețat parțial. “Nu au fost probleme, am dat la greu nisip pe pante, am folosit utilajul nostru de deszăpezire. Transportul elevilor s-a făcut, de asemenea, fără dificultăți, singura problemă fiind cu rețeaua de apă care la temperaturi scăzute mai îngheață”, a menționat și primarul Țuilă.

50 de tone de material antiderapant, folosite la Bumbești-Jiu
Zăpada din ultimele zile a impus Primăriei Bumbești-Jiu să scoată pe arterele principale cele trei utilaje pentru deszăpezire. Cu această ocazie s-au folosit 50 de tone de material antiderapant pentru a se asigura o circulație corespunzătoare în localitate. “Am trei utilaje în funcțiune de dimineață. Trei pluguri au acționat pe drumurile din localitate. Și acum mai dăm cu material antiderapant, deja am consumat vreo 50 de tone și asta doar la intervențiile pe arterele principale”, a subliniat și primarul orașului Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru.

La Turcinești, primarul s-a preocupat de persoanele defavorizate
Nici la Turcinești edilul Dumitru Modrea nu a întâmpinat probleme, nici în problema arterelor rutiere nici în cea a alimentării cu apă. “Noi ne-am organizat și am încercat să nu fie probleme. Am, intervenit și în problema persoanelor fără locuințe, punându-le la adăpost. În privința deszăpezirii am intervenit încă de dimineață, avem utilaje, dar pot spune că nu am avut probleme nici cu energia electrică, nici cu apa și nici cu circulația în localitate”, a specificat edilul de Turcinești.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here