Primărie în criză financiară. „E groasă treaba”

1217

Situaţie de criză financiară la Primăria Motru. Angajaţii abia și-au luat salariile pe luna mai, datoriile la bugetul local sunt neplătite de patru luni, iar arieratele au ajuns la un milion de lei. „E cam groasă treaba”, spune viceprimarul Cosmin Morega, care susţine că trebuie găsite „de urgenţă” soluţii pentru a nu se ajunge la insolvenţă.

Situaţie financiară grea la Primăria Motru. Angajaţii instituţiei abia şi-au primit, ieri, lefurile întregi pe luna mai. Funcţionarii sunt nemulţumiţi, mai ales că o parte dintre ei au încasat recent şi sume despre 7-8.000 de lei. Este vorba de angajaţii care gestionează fonduri europene. „Între 6 și 8 ale fiecărei luni se dau la noi salariile, iar abia astăzi (n.r. luni) am aflat că o să se dea restanţa de pe luna mai, când ştiţi că am primit salarii înjumătăţite. Data de salarii pentru iunie ar fi fost astăzi (n.r. luni). Şi oricum restanţa de pe luna mai ne este dată cu o întârziere de o lună. Supărarea cea mai mare este aceea că angajaţii pe fonduri europene și-au luat acum vreo două săptămâni tranșa pe vreo cinci luni de zile, fiind vorba de sume cuprinse între 2.500 și 8.000 de lei. Și de aici nemulţumirea oamenilor. Cred că sunt minimum 30 de astfel de angajaţi, în frunte cu primarul care a ridicat undeva la 7.000 de lei”, ne-a declarat viceprimarul Cosmin Morega. Potrivit acestuia, salariaţii neplătiţi se plâng şi de faptul că acei colegi care se ocupă cu accesarea fondurilor europene se pontează fictiv pentru a-şi primi sporurile. „Oamenii spun că se pontează până pe la 7 seara, iar de la ora 4 nu mai e nimeni în primărie. Este o problemă amplă, probabil că în toate primăriile din ţară. În mod normal şi legal, ei ar trebui să stea până la ora 16.00 în primărie, să lucreze pentru primărie, iar după program să stea 2-3-4 ore şi să muncească pentru accesare de fonduri europene”, mai atrage atenţia Morega.

Rămân fără bani de salarii
Oricum, problema salariilor este una acută. Lefurile funcţionarilor sunt bugetate doar până în luna august. „De luna viitoare nu mai avem bani de salarii. E cam groasă treaba, sindicatul a făcut adresă către ITM să verifice acest lucru. Angajaţii sunt nemulţumiţi şi sunt speriaţi. Ştim cu toţii, când nu îţi primeşti banii, deja apar probleme şi te gândeşti la ce e mai rău”, spune Morega.

„Te întinzi cât te ţine plapuma”
Viceprimarul din Motru crede că primăria se află deja în criză financiară. „Eu o consider criză financiară în adevăratul sens al cuvântului, așa cum spune legea. Această criză ar trebui anunţată la Finanţele Publice, pentru a se face un plan de redresare economică şi de a se găsi o soluţie pentru reducerea cheltuielilor și aducerea de venituri, pentru că astfel se ajunge la insolvenţă. Să avem datorii restante la bugetul local de peste patru luni de zile, să avem arierate undeva la un milion de lei, să nu fie salariile plătite la zi, este un lucru regretabil”, mai spune Morega.
Iar probleme vor avea şi firmele care vin la lucrările scoase la licitaţie de primărie. „Nu mai vorbim de faptul că se încearcă să mai faci câte ceva prin oraş, iar asta înseamnă că tu cu bună ştiinţă vrei să falimentezi şi acele societăţi care vin la lucrări. Tu îi dai contractul omului peste 15 zile să rezolve problema şi tu nu ai bani să-l plăteşti. Clar o să aibă probleme financiare şi societăţile care intră în colaborare cu noi. Nu mai vorbim de societăţile Consiliului Local Motru – UATAA şi Direcţia Publică Motru. Din câte ştiu, şi Direcţia Publică Motru are datorii la bugetul de stat de vreo două luni de zile, asta înseamnă undeva la 4-5 miliarde de lei vechi, au furnizori neachitaţi de 4-5 miliarde. Degeaba spui că ai de încasat 16-17 miliarde de lei, când tu deja ai datorii 12 şi nici nu ştii când le primeşti. Mai mult, aceste datorii sunt generatoare de penalităţi, o să vină mâine-poimâine un control şi o să te întrebe ce măsuri ai luat ca să îţi recuperezi banii. Aceste lucruri trebuie gândite. Până la urmă, te întinzi cât îţi este plapuma. Din banii ăştia ce pot să fac, să mătur, să tund iarba şi să aprind iluminatul, atâta fac, şi să dau salariile. Sau de unde pot să găsesc alte surse financiare pentru a rezolva şi alte probleme de investiţii. Nu trebuie să stăm numai cu mâna întinsă la Guvern sau la Consiliul Judeţean şi să cerem bani”, a conchis viceprimarul Morega.
Primarul Gigel Jianu a anunţat, săptămâna trecută, că a cerut sprijin autorităţilor judeţene pentru a depăşi acest impas financiar, menţionând că nu se pune problema insolvenţei.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here