Primăria Târgu-Jiu, dovadă de patriotism! Sabia lui Tudor Vladimirescu, acasă după aproape două secole

425

Specialiștii în istorie de la nivelul județului Gorj apreciază efortul municipalității de a organiza în perioada 18-24 aprilie evenimentul legat de reîntoarcea sabiei lui Tudor Vladimirescu acasă, după aproape două secole. Demersul este considerat important și de către profesorii care le predau elevilor din județul nostru despre marele pandur. Dascălii în cauză subliniază, pentru Gorjeanul, că sabia ce este așteptată în municipiu este tocmai cea pe care Tudor Vladimirescu ar fi primit-o de la țarul Rusiei.

Profesorul Cornel Șomîcu este de părere că efortul Primăriei Târgu-Jiu de a expune sabia lui Tudor Vladimirescu la muzeul din municipiu este un lucru lăudabil, cu atât mai mult cu cât aceasta se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. Trebuie menționat că autoritățile locale vor să marcheze astfel împlinirea a 610 ani de atestare documentară a orașului Târgu-Jiu. “Surpriza oferită de Primăria Târgu-Jiu în această primăvară prin promovarea evenimentului «Sabia lui Tudor Vladimirescu, acasă după 195 de ani» este una foarte plăcută și, în același timp, instructivă pentru tânăra generație. Trebuie să remarcăm efortul de a readuce în prim-plan personalitatea eroului din Vladimir, pe nedrept trecută în umbră în perioada de după 1989. Faptul că acest eveniment se petrece la Muzeul Județean este cu atât mai lăudabil cu cât această instituție deține în patrimoniu și alte obiecte care amintesc de marele revoluționar, ea fiind implicată, în ultimii ani, într-o veritabilă acțiune de promovare la alt nivel a istoriei, tradițiilor și obiceiurilor locale. Faptul că Gorjul este promovat printre elevi, printre turiștii ajunși ocazional la Târgu-Jiu, prin media, ne arată profesionalism și mai ales deschidere la nou”, a declarat, ieri, profesorul de istorie Șomîcu.

Spiritul de dreptate a lui Tudor
Profesorul Șomîcu nu este singurul care apreciază realizarea evenimentului din această lună din Târgu-Jiu. O face și Cristian Ciobanu, inspectorul școlar de istorie din cadrul IȘJ Gorj. “La inițiativa remarcabilă a Primăriei Târgu-Jiu, ca o dovadă de patriotism și din dorința de a ne regăsi cu o admirație strămoșii, sabia lui Tudor Vladimirescu se întoarce acasă, aducând cu ea spiritul de dreptate al marelui patriot justițiar. Fie ca această întâlnire cu istoria să fie un moment important în formarea și în consolidarea dimensiunii istorice a existenței fiecărui gorjean!”, a specificat, astfel, inspectorul Ciobanu.

Profesorul Nichifor: “Inițiativa primăriei trebuie remarcată”!
Și Gheorghe Nichifor, profesor de istorie și director al Colegiului Național “Ecaterina Teodoroiu” a subliniat, marți, importanța prezenței sabiei lui Tudor Vladimirescu la muzeul din municipiu. “Simbolistica legată de numele gorjeanului Tudor Vladimirescu este complexă și variată. Steagul cu trei culori, refăcut de cercetătoarea Olivia Strachină de la arhivele bucureștene, imnul lui Tudor Vladimirescu devenit și imn al orașului nostru, casa memorială de la Vladimir, monumentele de la Padeș, Târgu-Jiu, Golești sunt doar câteva dintre exemple. Din această panoplie de simboluri nu lipsește, iată, arama sa de luptă, sabia, ce va reveni acasă după 195 de ani. Piesă de tezaur, emblematică am putea spune, ea este păstrată la Muzeul Național de Istorie al României și poartă inscripția cu numele marelui pandur. Ea i-ar fi fost oferită lui Tudor de marele țar al Rusiei. Este lăudabilă, în acest context, această inițiativă a Primăriei și a Consiliului Local Târgu-Jiu de care vor profita în primul rând elevii, școala resimțind cel mai mult, la capitolul istorie, nevoia de mărturii ale timpului. Este o inițiativă care trebuie remarcată și care în planul opiniei publice gorjene trebuie să aibă un asentiment total”, a precizat și Nichifor.

Intrarea la expoziția de la Muzeul Județean Gorj, de la finalul acestei luni, va fi pe bază de bilet, ce va costa 10 lei, iar vizitatorii vor putea admira și celelalte exponate: costume de panduri, precum și o replică a steagului de luptă al lui Tudor Vladimirescu.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here