Primăria Târgu-Jiu, dotată cu un sistem de alarmare modern

668

Reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu dau asigurări că avem un sistem de alarmare modern, unic în zona Olteniei. Pe raza municipiului nostru sunt 31 de sirene, patru dintre ele fiind electronice, marele avantaj al acestora fiind difuzarea mesajului explicit către populaţie.

Primăria Târgu-Jiu deţine un sistem de alarmare performant, după cum confirmă şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu; „în urmă cu câteva zile am mai montat încă două sirene electronice, care permit şi difuzarea de mesaje vocale. Costurile sistemului de alarmare se ridică la aproximativ 600 milioane lei vechi. Deocamdată, suntem singura primărie din Oltenia care am făcut această achiziţie şi este de un real folos pentru comunitate. În total, avem 4 sirene electronice”.
Sistemul este uşor de acţionat. Practic, pentru punerea în funcţiune a oricărei sirene  este nevoie doar de un telefon mobil sau de o tabletă. „Cu această aparatură, din Biroul Primăriei putem să acţionăm orice sirenă de pe raza municipiului Târgu-Jiu, dar şi de pe telefonul mobil. Timpul de acţionare a fost diminuat. Acum printr-un simplu click putem acţiona sirena.  Sunt 31 de sirene şi, la momentul actual, avem 15 centralizate aici şi 16 în punctul de comandă judeţean. Se fac probe lunar şi sunt acţionate în situaţii de urgenţă. Ele pot fi activate şi de pe telefon sau tabletă. Fiecare sirenă are un sim, un număr de telefon; suni la acel număr de telefon, te autentifici şi în momentul acela sirena se porneşte”, a explicat Radu Truşcă, şef Serviciu Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Mesaj explicit transmis cetăţenilor
Furnizorul echipamentelor spune că avantajul sirenelor electronice este că populaţia aude mesajul clar al autorităţilor. „Sunt 2 tipuri de sirene: electrice şi electronice. Cele electronice sunt ca nişte difuzoare de mare putere, al căror avantaj este că cetăţeanul reacţionează imediat la mesajul explicit. Sirena electrică cu motor doar porneşte un avertisment şi cetăţeanul trebuie să decodifice acel mesaj; este foarte greu să explici diferenţa între alarma aeriană şi cea de dezastre, deşi sunt publicate diferenţele, dar cetăţeanul nu-şi încarcă mintea. Sirena electronică are marele avantaj de a spune explicit cetăţeanului, cu voce, ce se întâmplă, ce rol are semnalul şi primeşte indicaţii. Scopul acestui sistem este reacţia, oportunitatea alarmării, pentru evitarea surprinderii. Autoritatea transmite informaţia către cetăţean, astfel încât acesta să se pună la adăpost, să-şi salveze familia şi să ştie ce să facă să se salveze. Cele două sirene electronice proaspăt montate sunt pe blocul ANL pe Săvineşti şi pe strada Petreşti, în cartierul Primăverii. Celelalte două sunt o investiţie mai veche şi sunt pe Şcoala Nr. 6 şi pe staţia de asfalt”, a precizat Gheorghe Ungureanu, furnizorul echipamentelor.
În cursul acestei zile va fi făcută proba ultimelor două sirene montate, ele fiind funcţionale deja.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here