Primăria Scoarța, închisă pentru mai multe zile! Salariații – la adunat de gunoaie!

1812

Situație inedită la Primăria Scoarța, care, de ieri, și-a suspendat activitatea cu publicul după ce toți angajații au fost trimiși la strâns de gunoaie. Măsura a fost luată de edilul Ion Stamatoiu la o zi după ce Garda de Mediu a sancționat instituția cu o amendă de 5000 de lei pentru gunoaiele existente în localitate. Primarul spune că nu are altă posibilitate de a ecologiza spațiile verzi decât prin ducerea în teren a salariaților instituției. Nu este pentru prima dată când angajații vin la strâns de gunoaie, inclusiv în week-endurile trecute aceștia mergând din timpul lor liber pentru a face curățenie. Mizeria se regăsește însă sub formă de mormane și camioane de saci de gunoaie, după cum o recunoaște cu amărăciune inclusiv primarul Ion Stamatoiu. „În acest moment am încuiat ușa de la intrare și urmează să fie încuiată și poarta de la intrare. Avem camere de supraveghere, putem vedea dacă vine cineva, dar din acest moment salariații nu vor mai lucra în primărie, ci pe teren, la strânsul gunoaielor aruncate de cetățeni care nu sunt neapărat din localitatea noastră. Suntem obligați în calitate de administratori să facem curățenie. Am avut și un control pe această temă și am primit o sancțiune pentru care nu suntem supărați, pentru că este pe drept dată. Dar ceea ce am făcut eu și echipa mea la Scoarța nu e în multe localități din județ. Noi suntem însă vizați de aceste controale datorită unor persoane care stau clandestin la Scoarța, nu au de lucru și fac sesizări la diverse instituții. Nici mie nu îmi convine să fie aruncate deșeuri peste tot pentru că noi trebuie să facem curățenia. A trebuit să facem foarte multe acțiuni de salubrizare. Am fost inclusiv duminicile anterioare, iar într-una din zile am strâns 450 de saci de deșeuri menajere”, spune edilul.
Conform lui Ion Stamatoiu, operațiunea de închidere a porților se va prelungi pentru mai multe zile, până când va fi salubrizată întreaga zonă. „Am închis porțile, nu se va lucra cu publicul. Este o hotărâre a mea, pe care mi-o asum. Cu salariații vom salubriza ce vom putea. Am cumpărat camere de supraveghere pentru a le instala în diverse locuri din comună. Deci e un alt efort din partea noastră pentru că și așa bugetul este cum este. Cei care vor mai fi prinși, indiferent de cine e persoana, vor fi aplicate amenzi. Știu că nu le vom încasa, dar vom aplica și noi amenzi pentru că nu vom mai tolera neplata lor. Poliția dă amenzi și cred că tot Poliția ar trebui să le recupereze. La mapă azi am avut 20 de amenzi aplicate, dar câte credeți că vor fi încasate? Nu știu dacă 1% va veni să plătească. Vor veni oamenii după adeverințe și nu le vor primi până nu își plătesc amenzile. Vor vedea, pentru că atâta timp cât cei iresponsabili nu își plătesc amenzile, noi nu putem folosi banii. După ce că și așa avem bugetul cum îl avem, îl mai dăm și pe sancțiunile pe care le primim noi la rândul nostru. O fântână sau o alee dacă o făceam cu acești bani era ceva. Oamenii știu cine aruncă, dar nu ne spun pentru că îi cunosc pe acei oameni, iar pentru ei plătim cu toții. Nu se mai poate așa”, afirmă edilul. Cel puțin și luni lucrurile vor sta la fel la Primăria Scoarța, după cum spune Ion Stamatoiu. Edilul are nevoie de utilaje de gabarit mare, pentru că inclusiv Mitropolia Olteniei ar fi aruncat gunoaie provenite din demolări pe care acum primăria trebuie să le curețe.
„Vom continua acțiunea săptămâna viitoare și cel puțin o zi primăria va fi închisă. Chiar voiam să îl informez și pe dl prefect despre această situație, care este un om responsabil și care înțelege cum stau lucrurile. Primăria nu e a mea, dar suntem obligați atâta timp cât unii oameni nu înțeleg să se respecte pe ei și pe noi, ca salariați. Avem nevoie de utilaje mari cu care să curățăm anumite zone. De exemplu, Mitropolia Olteniei are betoane din demolări. Le vom trimite o adresă săptămâna viitoare să se prezinte la noi și să stăm de vorbă despre această situație pentru că nu se poate să scoată de pe terenul lor și să pună pe proprietatea altcuiva. Avem loc special amenajat în comună pentru astfel de deșeuri, sunt firme care preiau aceste betoane pentru a le transforma, deci locul lor nu e pe spațiul verde”, a mai declarat edilul. La acțiune a participat și viceprimarul comunei, Eugenia Ciugudean. „De fapt, nu sunt gunoaiele împrăștiate de noi, dar le adunăm. Cetățenii ar trebui să fie mai conștienți și să nu mai arunce și să mențină curățenia. E un contract cu firma de salubritate, există spații amenajate pentru depozitarea lor, e nevoie de responsabilitate din partea tuturor”, spune viceprimărița.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here