O porţiune din investiţia “sală de sport” din Baia de Fier, aprobată, în fază de proiect, cu 11 ani în urmă de premierul Adrian Năstase, a fost realizată pe terenul unui localnic al comunei. Omul a reuşit să obţină însă, cu câteva zile înainte de deces, hotărârea judecătorească prin care i se dădea câştig de cauză în procesul deschis împotriva autorităţilor locale, dar a închis ochii până să se şi vadă în posesia terenului revendicat. Moştenitoarea proprietarului a continuat însă lupta cu autorităţile, iar cu doi ani în urmă a reuşit să oblige Primăria Baia de Fier să îşi demonteze gardul ridicat pe terenul defunctului, iar cu ajutorul unui executor judecătoresc, anul trecut, ea a reuşit şi performanţa de a demola aleea ilegală, construită cu banii Companiei Naţionale de Investiţii(CNI). Succesul nu a fost în totalitate pe placul moştenitoarei lui Eugeniu Popescu, aceasta plângându-se că aşteaptă, şi în prezent, să fie pusă în posesia terenului avariat, care lasă sala de sport fără aleea de la intrarea în edificiu. Primarul comunei, Dumitru Turbăceanu, susţine, în schimb, că a eliberat terenul de moloz şi că nu mai trebuie să pună femeia în posesie ca juristul instituţiei să promită că problemele cu moştenitoarea lui Eugeniu Popescu se vor regla în cel mai scurt timp, primăria urmând să o ajute pe aceasta chiar şi cu un gard care se impune pentru arătoasa sală de sport.
Sala de Sport din Baia de Fier apărea în 2004 într-o Hotărâre a Guvernului Năstase ce stabilea care sunt cele 410 investiţii de acest tip ce vor fi finanţate de CNI SA. Gorjul avea 13 săli de sport cuprinse în lista respectivă, toate realizându-se în anii următori. Primăria Baia de Fier, dornică să bifeze investiţia, cumpără terenul pe care s-a ridicat noua sală de la Eugeniu Popescu, dar lucrarea se extinde pe terenul omului, mai mult decât s-a estimat şi achiziţionat. Sala din Baia de Fier se finalizează prin 2009, fiind pusă la dispoziţia Grupului Şcolar Industrial al comunei care o foloseşte şi în prezent, investiţia fiind considerată drept una necesară pentru comunitate. Rolul acesteia nu a fost negat însă niciodată nici măcar de proprietarul celor 186 de mp de teren, Eugeniu Popescu, ocupaţi abuziv de investiţia Primăriei Baia de Fier. Omul a preferat însă să îşi facă dreptate pentru terenul său direct în instanţă, locul unde obţine, spune sora acestuia, Ioana Popescu, moştenitoarea proprietarului, o hotărâre definitivă chiar cu câteva zile înainte de a trece în lumea celor drepţi.
Dreptate la 82 de ani!
Femeia continuă lupta cu autorităţile după decesul fratelui, iar la data de 1 februarie 2013 a reuşit, o declară aceasta, să oblige autorităţile locale să demonteze gardul de lemn ridicat pe proprietatea sa, împrejmuirea fiind menită să protejeze pe o laterală intrarea în sala de sport. Gardul de lemn în cauză se află şi acum rezemat la mică distanţă de clădire. În mai 2014, la presiunea unui executor judecătoresc femeia obligă autorităţile locale să-şi demoleze şi aleea construită pe cei 186 de mp ce îi revin ca moştenitoare a fratelui ei.
Aceasta a pus la rândul său un gard provizoriu pe locul celui de lemn şi aşteaptă, şi în prezent, ca autorităţile să o pună în posesie pentru terenul pe care şi-au demolat, forţat, aleea. “Eu încă aştept să fiu pusă în posesie şi nu numai asta, vreau ca primăria să-mi cureţe terenul de molozul rezultat în urma construirii şi demolării aleei de la sala de sport”, spune Ioana Popescu.
Juristul primăriei intervine!
Problema cu aleea este lămurită şi de către juristul Primăriei Baia de Fier, Vasile Popa. Acesta explică, la rândul său, că femeia a moştenit terenul în cauză, câştigat în instanţă, dar nu ar mai trebui pusă în posesie. Consilierul juridic susţine, în schimb, că autorităţile o vor ajuta pe Ioana Popescu să îşi extindă proprietatea până lângă sala de sport şi chiar că nu o va lăsa să amplaseze acolo un gard de sârmă. “Noi vom pune alt gard acolo, deoarece sala de sport nu se cade să aibă un gard de sârmă ghimpată cum a ridicat Ioana Popescu. În ce priveşte terenul noi l-am eliberat de moloz”, declară juristul Vasile Popa. Acesta spune că la primărie se redactează acum documentele care o vor pune în posesie pe moştenitoare, toate bunurile urmând să fie cuprinse, în curând, pe un singur titlu de proprietate.
Doleanţa femeii pare astfel a fi pe lista de priorităţi a autorităţilor locale care recunosc că sunt obligate să mai dea înapoi şi pentru alte terenuri ale defunctului.
Haznaua grădiniţei, pe terenul lui Popescu
Este vorba despre haznaua grădiniţei din comună care, la rândul său, spune moştenitoarea, a fost ridicată abuziv tot pe terenul fratelui său. Femeia a dat în judecată autorităţile cerând să fie pusă în posesie şi pentru terenul de 304 mp aflaţi în patrimoniul grădiniţei, care ar fi fost câştigat la Înalta Curte de defunct, asta în 2012. “Aştept să fiu pusă în posesie şi pentru terenul ocupat de grădiniţă, dar şi pentru cei 98 de mp pe care mi i-a ocupat liceul. Terenul meu este plin de gunoaie şi, la fel ca şi cel cu sala de sport, autorităţile refuză să mi-l cureţe de moloz şi pietre”, spune, revoltată, Ioana Popescu. Aceasta arată cu degetul spre angajaţii primăriei care nu au mai mişcat nimic la sala de sport, deşi autorităţile se angajaseră în faţa cetăţenilor să realizeze o nouă alee lângă peretele exterior al clădirii.
Primăria promite să remedieze deficienţele
Supărările femeii sunt înţelese însă de către reprezentanţii primăriei care îi dau dreptate acesteia atât cu terenul grădiniţei, cât şi cu cel de lângă liceu. Juristul instituţiei susţine chiar că terenurile se vor curăţa de gunoaie aşa cum a cerut Ioana Popescu, asta şi pentru că autorităţile s-au săturat de cele două decenii de când se judecă cu defunctul şi moştenitoarea acestuia. Primarul Turbăceanu este şi el de aceeaşi părere dând vina pentru problemele vechi pe fosta conducere a primăriei comunale. “Dânsa a tot câştigat în instanţă.. Pentru terenul cu sala de sport au fost de fapt nişte probleme între fostul primar şi fratele dânsei. Ei s-au înţeles la început, apoi defunctul a dat înapoi, a revendicat fiind urmat de sora acestuia. Pot spune doar că noi respectăm hotărârile definitive şi irevocabile şi o vom pune în posesie pe Ioana Popescu acolo unde este cazul. Au fost unele probleme, deoarece ea a primit nişte drepturi anterior”, a explicat edilul local spunând că, de fapt, la baza acestui conflict s-ar afla şi supărarea moştenitoarei în legătură cu nişte schimburi de terenuri pe care le-a discutat, iniţial, cu autorităţile, dar apoi s-ar fi răzgândit.
“Ioana Popescu va fi pusă în posesie în perioada imediat următoare. Vrem să-i dăm un singur titlu pentru întreaga moştenire primită de la frate”, a confirmat şi juristul primăriei.
Femeia aşteaptă însă ca autorităţile să-şi ducă la îndeplinire promisiunile, fiind parţial sceptică legat de rezolvarea amiabilă a acestui vechi conflict.
Anamaria Stoica