Primăria plăteşte oalele sparte. Şi-au câştigat indemnizaţiile în instanţă

2004

Cinci consilieri locali din comuna Stăneşti au câştigat în instanţă mai bine de 3.000 de lei de căciulă pentru activitatea de acum circa patru ani, când Consiliul Local s-a aflat în procedură de dizolvare. „A fost atunci un război între primărie şi Consiliul Local, o nebunie”, spune actualul primar Ştefan Blideanu, care va fi nevoit să găsească bani în vistieria instituţiei pentru a plăti indemnizaţiile aleşilor locali.

Consiliul Local Stăneşti a fost dizolvat de o instanţă a Tribunalului Gorj, pe data de 9 iunie 2015. Hotărârea nu a fost definitivă, astfel că aleşii locali au participat în continuare la şedinţe. „Tribunalul Gorj a decis funcţionarea Consiliului Local Stăneşti până la hotărârea definitivă a Curţii de Apel Craiova”, ne-a explicat consilierul local Ion Ciulavu, care îl incriminează pe fostul primar pentru situaţia respectivă.

Trei luni, nicio hotărâre
Neînţelegerile au izbucnit în momentul în care fostul primar a vrut să concesioneze islazul comunal, dar consilierii s-au opus. Deşi aleşii locali au participat la şedinţe, nu s-a adoptat nicio hotărâre în perioada iulie-septembrie 2014. Şi aşa s-a ajuns în situaţia de a se cere dizolvarea forului local legislativ. „Noi trebuia să avem obligatoriu o dată pe trimestru, în ultima lună, o şedinţă ordinară în care să fie adoptat neapărat un proiect privind alegerea preşedintelui de şedinţă şi un proiect pentru graficul de şedinţe. Astea erau obligatorii. Au pus şedinţa în penultima zi din lună şi apoi au stabilit altă şedinţă extraordinară în care au fixat cele două proiecte, dar astea trebuiau să fie în şedinţa ordinară din luna respectivă. Eu am spus atunci că, potrivit Legii 215, între cele trei şedinţe trebuie să ai cel puţin un proiect de hotărâre”, a mai declarat consilierul local Ion Ciulavu.

Dizolvat, şi nu prea…
După ce Tribunalul Gorj a decis „dizolvarea de drept” a Consiliului Local Stăneşti, aleşii locali s-au mai întrunit în şedinţe, pentru că hotărârea instanţei nu a fost una definitivă. „Ne-am întâlnit, am fost convocaţi prin dispoziţii ale primarului. Şi apoi ne-a spus că nu ne dă banii pe indemnizaţie, că suntem dizolvaţi”, afirmă Ciulavu. La vremea respectivă, chiar Prefectura a tranşat situaţia: „Până vom avea o soluţie definitivă şi irevocabilă a instanţei, Consiliul Local este doar în procedură de dizolvare. El funcţionează, iar actele administrative adoptate de Consiliul Local Stăneşti, în perioada în care Instituţia Prefectului se judecă pentru dizolvarea acestuia, se bucură de prezumţia de legalitate”.

Buni de plată
Abia după ce s-a format un nou consiliu local, la sfârşitul lunii noiembrie 2016 s-a dat o hotărâre definitivă, la Craiova. A fost respins ca nul recursul Consiliului Local Stăneşti. Tardiv, însă. Dar nu şi pentru şapte consilieri locali, dintre care doar cinci mai sunt astăzi în funcţie. Ei au cerut în instanţă, în 2018, să fie plătiţi pentru perioada în care au participat la şedinţe şi nu au primit indemnizaţiile. La un an distanţă, s-a dat şi verdictul. „Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţi. Admite în parte cererea de intervenţie principală. Obligă pe pârâţi, către reclamanţi şi intervenientul principal, la plata contravalorii indemnizaţiei de consilier local, cuvenită fiecăruia dintre aceştia, în parte, aferentă lunilor septembrie 2015 – februarie 2016. Respinge în rest acţiunea, și cererea de intervenţie. Obligă pe pârâţi, către reclamanţi şi intervenient la plata sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, proporţional cu pretenţiile admise”, a decis, pe 29 mai, Tribunalul Gorj. Cei cinci aleşi locali care vor primi indemnizaţiile restante sunt: Ion Ciulavu, Ion Bucur, Ionuţ Aurelian Pârvulescu, Constantin Bicheru şi Dumitru Apostu. Bani va primi şi fostul consilier Constantin Roman Roşca. „Noi am pus expert care să calculeze indemnizaţia pe perioada respectivă. Este vorba de 3.350 de lei, de fiecare, şase consilieri, şi mai este unul, dar care a lipsit mai mult timp de la şedinţe şi i-au respins. Am cerut doar indemnizaţia, ni s-a admis doar în parte acţiunea, pentru că a fost o perioadă de trei luni de zile care nu a fost luată în calcul”, mai spune Ciulavu.

„Poate fac acte de caritate”
Primarul Ştefan Blideanu va trebui să plătească pentru oalele sparte de fosta administraţie. „A fost atunci un război între primărie şi Consiliul Local, o nebunie. Problema e că acum e un alt consiliu, dar, dacă au câştigat, trebuie să le dăm banii. Sigur că ne afectează, dar asta e situaţia. Poate că dânşii îi vor dona pentru cetăţeni, fac nişte acte de caritate, că tot vin alegerile”, spune Blideanu.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here