Primăria Peştişani desfiinţează concesiunea interlopului Coco Păun

1028

coco paun inscVânzarea ilegală a lacurilor comunei Peştişani, prin eludarea actelor de proprietate ale cetăţenilor!

Ceea ce părea un simplu zvon prost, cum că lacurile din comuna Peştişani ar putea fi vândute/concesionate iată că sub conducerea actualului primar liberal al comunei Peştişani – ing. Florin Pavel devine realitate.

Şi veţi vedea de ce! Vineri, la orele 16,30, s-a ţinut o şedinţă a Consiliului Local cu mai multe puncte pe ordinea de zi, subiectul principal constituindu-l tocmai acest sensibil şi ilegal act. Ce avea nevoie, bineînţeles, de o hotărâre hilară a unui Consiliu Local slab şi aflat la cheremul primarului, pretins viitor candidat al USL!

Antecedente periculoase

Să ne înţelegem. Lacurile din comuna Peştişani – vreo şapte la număr – au fost înfiinţate de defunctul CAP Peştişani. Trei sunt pe raza satului reşedinţă de comună, trei la Brădiceni şi altul la Boroşteni. Cu niscaiva ani în urmă, cele trei lacuri din satul Brădiceni fuseseră concesionate, ca şi acum, în preajma unei campanii electorale de acelaşi edil şmecheraş. Beneficiarul era nimeni altul decât interlopul Coco Păun, un controversat om de afaceri aflat în permanentă pestisani primarieurmărire a organelor în drept ale statului. Şi, în urma unui proces, Primăria Peştişani le-a redobândit. Dar nu spre a le da cetăţenilor care încă mai sperau să li se dea titlurile de proprietate solicitate. Ei fiind deţinătorii unor acte de moştenire inatacabile. Doar că, parcă blestemată, Primăria Peştişani n-a avut parte până acum de nici un primar care să-şi vadă de treabă şi să aplice legile statului. O precizare este, totuşi, necesară. Lacurile cu pricina nu sunt nişte lacuri naturale, ci artificial create prin excavare pentru a produce peşte şi a se face baie în ele pe timpul verii. Dacă ar fi fost lacuri naturale, mai treacă-meargă. Atunci s-ar fi putut trece în domeniul public al comunităţii ori în domeniul public al statului şi ar fi aparţinut de Apele române, probabil. Înaintea celor două mandate de tristă amintire ale actualului primar Florin Pavel, fusese un alt primar, colonelul în rezervă Nicolae Ciolacu. Pe vremea acestuia, în anul 2002, în urma unei solicitări a Prefecturii Gorj de a se trece în domeniul public tot ce se poate, s-au făcut o seamă de nereguli. Şi aşa au fost trecute la domeniul public biserici, cimitire, o fostă poştă, revendicată între timp de adevăraţii proprietari ai clădirii, o fostă primărie, revendicată şi aceasta după acelaşi tipic. Şi culmea culmilor – lacurile defunctului CAP!

Nesocotirea cererilor sătenilor!

Nici primarul PSD – Dumitru Tabacu, nu s-a învrednicit, în două mandate să rezolve cererile sătenilor care-şi solicitau drepturile. Li s-ar fi putut da orice alt teren în altă parte, ori să li se fi făcut titlu de proprietate. Ei aş, şi primarul ce şpagă ar fi luat? Niciuna! Păi atunci nu se merită. Pe acelaşi principiu a mers, probabil, şi următorul primar, col(r) Nicolae Ciolacu. Singurul care-a mai făcut ceva în mandatul său. Un Cămin Cultural lăsat neterminat, deci la roşu. Dar tot în mandatul domniei sale s-au comis şi refuzuri ale acordării titlurilor de proprietate la terenurile din păduri ori la cele avute de săteni la lacuri. Chiar dacă locuitorii din satul Boroşteni, ce avuseseră pământuri sub lacul de la ei au făcut liste şi proteste colective. Liste ce există şi astăzi, care nu sunt luate în seamă de actualul edil. La Peştişani, un fost preşedinte de CAP tocmai în vremea creării lacurilor – Sabin Ţârvuloiu a avut iniţiativa de a lua legătura cu proprietarii de pământuri pe care se creaseră cele trei lacuri din Peştişani. Le propusese acestora să se constituie într-o asociaţie cooperatistă, pe acţiuni cum ar veni, şi să treacă la exploatarea celor trei lacuri din Peştişani ca o crescătorie de peşte. Numai eu cunosc vreo câţiva dintre localnicii satului Peştişani care şi-au cerut titlurile de proprietate şi de la încă actualul primar. Este vorba de prof.univ.dr. Nicolae Brânzan, ing. Victor Geo Vâlcu, col(r) Ion Purec, Gheorghe Nicolcioiu, cu rudele lor şi mulţi alţii. Numai că nu are cine să-i înţeleagă şi să le acorde titlurile de proprietate.

„Şedinţă” pregătitoare, cerută de primar, de la miezul nopţii, a unei părţi a CL!

Prea obişnuit să revină la locul de muncă şi noaptea, mai ales de când are câte ceva documente de ascuns ochilor curioşi ai autorităţilor ce îndrăznesc să-i mai ia la puricat chestiuni necurate – de felul dosarelor care i-ar fi fost făcute de Curtea de Conturi – primarul Florin Pavel a găsit de cuviinţă să-i cheme, ca la un ordin, pe toţi consilierii locali USL Peştişani tocmai joi noaptea după orele 20! Ce-avea de pus la cale? A doua zi urma să se desfăşoare o şedinţă a Consiliului Local, cu unele chestiuni mărunte. Una dintre ele era, totuşi, extrem de importantă. Şi pentru care nu-i exclus să fi existat un interes major. Dac-o fi luat sau nu şpagă e greu de spus. Numai că, bănuind-o greu de votat, avea nevoie de pregătirea prea-supuşilor consilieri. Se intenţiona aprobarea unui proiect de hotărâre prin care să fie concesionate lacurile din Peştişani. Nu s-ar putea spune că şi celălalt copreşedinte al USL Peştişani, Ion Poenaru – preşedinte al PSD Peştişani, i-ar face jocurile pe faţă. Întrucât el însuşi a ajuns preşedinte-director general al Obştei Peştişani cu sprijinul lui Florin Pavel. În plus, ar mai avea nevoie de susţinerea primarului la unele avize ce ţin de autoritatea primarului însuşi. Şi pentru care a mai luat, uneori, şi amenzi! A încercat, în fel şi chip, să-şi susţină punctul de vedere. Adică, interesul! Abia a doua zi avea să se vadă că a reuşit să-i păcălească.

Ca la uşa cortului? Nu chiar. Mai sunt şi consilieri care gândesc!

Cele mai multe proiecte de hotărâri au mers ca pe roate. Fiind banale şi de mai mică importanţă. Deşi la una se concesiona o carieră de piatră unei firme taman din Hunedoara, de care nici un consilier local nu avea ştiinţă. Numai primarul care trage sforile şi lasă impresia că le ştie pe toate. Şi că ar fi susţinut de judeţ, inclusiv în tărăşeniile lui care încalcă legea. La ultimul punct de pe ordinea de zi, consilierul local Ion Brâncuşi s-a ridicat în picioare şi a început o adevărată tiradă:; „Domnule primar, nu se poate! Ai vândut Dispensarul veterinar din Brădiceni, deşi pe noi ne-ai minţit că ar fi doar concesionat. Am văzut documentul de la Agenţia Domeniilor Statului, pe care ai dezinformat-o că nu ar fi un imobil şi teren aflat în domeniul public al Primăriei Peştişani. Între timp, de chestiunea asta a scris şi gorjeanul, iar directorul ADS a fost destituit pentru respectiva vânzare către dr. veterinar Gorcea, care mi-a arătat şi mie actul de vânzare-cumpărare. Ancheta bate pasul pe loc şi văd că nu aţi păţit încă nimic. Vă lăudaţi că aveţi susţinere de la nu ştiu cine. Aţi vândut tot ce se putea vinde. Acum, în loc să se creeze 10 locuri de muncă la o exploatare adevărată a lacurilor comunei, prin respectarea legilor ţării, că sunt consăteni de-ai noştri care au acte pentru terenurile alea, vreţi să scăpaţi de ele! Ruşine! Eu nu particip la o asemenea mascaradă”. Primarul a făcut feţe-feţe, a zis că e o hotărâre de Guvern şi alte minciuni. Iar consilierul local Ion Brâncuşi a părăsit sala. Mai lipseau încă doi consilieri locali din totalul de 13, printre care şi Ion Susanu. Cei rămaşi, majoritatea consilieri locali ai USL, s-au chiorât într-un catastif al secretarei Miruna Porumbel, în care se vedea că exista, într-adevăr, o hotărâre greşită a CL din anul 2002, de pe vremea primarului Nicolae Ciolacu. Atât le-a fost. S-a trecut la vot şi cei prezenţi, cu excepţia consilierului local prof. Ion Rădulescu, care-a votat împotrivă, au susţinut vrerea primarului. Care pusese şi o clauză a unei eventuale participări la licitaţie: „Concesionarul să investească 35 de miliarde de lei vechi în următorii doi ani!” Este limpede că la aşa ceva nu puteau participa – în cazul în care ar fi existat o licitaţie reală! – decât omul de afaceri Ionel Purec sau Obştea Peştişani.

Ce-i de făcut? Procese în termen de 15 zile !

La graba cu care s-au petrecut lucrurile, nu-i exclus ca vânzarea să se fi petrecut chiar ieri, luni. Dacă nimeni dintre cei care au pământ în zona lacurilor nu dă în judecată Primăria şi Consiliul Local Peştişani – în termen de 15 zile! – pierderea lacurilor de către cetăţenii care-au fost duşi cu preşul de către toţi primarii comunei Peştişani – prin neacordarea titlurilor de proprietate – şi mai ales de actualul edil Florin Pavel să rămână bătută în cuie. Şi moartă definitiv! Oricum, pentru terenul pe care l-a avut sub lacurile de la Brădiceni, numitul Vasile Frătuţiu s-a adresat la CEDO. Că primarul flori Pavel nu i-a acordat titlul de proprietate cerut şi nici măcar nu l-a primit în audienţă!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here