Primăria Motru a ajuns la fundul sacului: Angajații instituției, cu salariile înjumătățite

277

Cei peste 170 de salariați ai Primăriei Motru au încasat, în prima săptămână a acestei luni, doar 50% din salariile pe iulie. Neanunțați de administrația locală că salariile li s-au acordat parțial, din lipsa banilor, o parte a angajaților au intenționat chiar să sune la 112 când și-au scos chenzina de pe card, de teamă că banii le-ar fi fost furați. Conducerea Primăriei Motru nu poate da asigurări ferme că restul de salarii vor fi achitate până la finalul acestei luni.

Lipsa banilor a adus Primăria Motru în imposibilitatea de a plăti, la timp și în întregime, salariile propriilor angajați. De vină sunt veniturile tot mai reduse ale populației, motrenii plătind în număr tot mai mic taxele și impozitele datorate pe anul în curs, dar și sumele tot mai mici virate lunar de către Complexul Energetic Oltenia către instituția publică. În atare condiții, salariile pe iulie au ajuns în portofelele angajaților Primăriei Motru doar în proporție de 50% în zilele stabilite pentru acordarea chenzinei, 6-8 august, fapt care a îngrijorat funcționarii publici, mai ales că nimeni nu le-a garantat și acordarea până la finalul lunii a restului de salariu. De altfel, Primăria Motru trebuie să asigure lunar salarii în cuantum de 800.000 de lei, ca luna acesta să reușească să adune doar 400.000 de lei. Zilnic primarul municipiului, Gigel Jianu se interesează de banii colectați de primărie, dar suma restantă pentru salarii se adună extrem de greu.
“Am luat doar o parte din salarii pentru că nu sunt fonduri suficiente, au fost declarat și arierate în cuantum foarte mari. Până în luna septembrie așa va fi. Eu sper ca până la finalul lunii vom reuși să adunăm banii din surse proprii ca să dăm diferența de salarii”, a declarat primarul Gigel Jianu.

Asigurări de sănătate, lipsă!
Problematic este însă că și viramentele pentru salariile celor 170 de angajați nu au fost plătite la timp, acesta fiind a treia lună deja de când banii pentru pensie, șomaj și sănătatea angajaților nu au fost virați instituțiilor în cauză. Dacă se înregistrează însă trei luni în care banii nu se acordă CJAS, de exemplu, neplătitorii sunt în pericolul de a-și pierde calitatea de asigurați.
“Nu se știe dacă banii pentru salarii se vor aduna până la finalul acestei luni, mai ales că din taxe și impozite se colectează zilnic cel mult 4000-5000 de lei. Situația este destul de gravă”, a declarat și viceprimarul Cosmin Morega.

Reduceri de personal
Problema salariilor nu este singura cu care se confruntă instituția, asta deoarece administrația locală ia în calcul realizarea unei noi organigrame, mult mai “ușoară” în ceea ce privește o serie de posturi din instituția publică.
A.Stoica

1 COMENTARIU

  1. O medie de 5.000lei salariul in primarie?Cat de nesimtiti sa fiti,bai parazitilor sa incasati banii astia lunar intr-un oras fantoma?!2.500(jumatate)e putin,putorilor,’tuva muma-n c…r!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here