Primar: Motrenii au nevoie de apă caldă și căldură, nu de scuze și acuze

405

Primarul din Motru i-a dat replică ministrului de Finanțe, Dan Vîlceanu, care a spus că uzina de agent termic și alimentare cu apă din oraș nu poate fi sprijinită de guvern, aruncând vina pe autoritățile locale.
Vîlceanu a declarat la Târgu-Jiu că primăria nu s-au preocupat de cumpărarea certificatelor de dioxid de carbon pentru UATAA Motru. Asta în condițiile în care uzina este în continuare în insolvență, iar în acest caz deciziile cu privire la managementul societății se iau doar de către administratorul judiciar numit de instanță și puse în aplicare de către administratorul special, care în cazul UATAA Motru este membru PNL.
„Primăria Municipiului Motru niciodată nu a împrumutat certificate de CO2 pentru UATAA Motru, deoarece legea nu permite acest lucru. Conducerea S.C. UATAA Motru nu a solicitat Consiliului Local Motru împrumutarea de certificate de CO2, fiind știut faptul că acest lucru nu este legal. Achiziția îi revine societății, care de altfel a și cumpărat un număr de certificate de CO2, aferente anului 2020”, reamintește Morega.
În plus, primăria a fost condusă de PNL până la sfârșitul lunii octombrie 2020, fiind preluată de actualul primar când bugetul era pe final. „Bugetul pentru anul 2021, îi reamintim domnului ministru Dan Vîlceanu, a fost votat pe 22 aprilie, lucru care a făcut imposibilă asumarea ori gajarea unor împrumuturi, garanții etc. UATAA Motru are nevoie de resurse financiare pentru pierderi induse și subvenție, nu pentru achiziționarea de certificate de CO2, cum susține actualul ministru al Finanțelor”, a mai punctat Morega.

Situație dificilă
Primarul din Motru susține că Dan Vîlceanu arată încă o dată că nu cunoaște legislația în ceea ce privește societățile comerciale. „Din cauza incompetenței guvernului PNL, UATAA Motru se află într-o postură extrem de dificilă. Pentru această situație se fac vinovați deopotrivă Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanțe și conducerea PNL a UATAA Motru. Ce trebuie să știe Dan Vîlceanu este că motrenii au nevoie de apă caldă și căldură, chiar în prag de iarnă, nu de scuze și explicații. Dacă actualul guvern ar fi acordat sumele solicitate de autoritatea locală de la Motru în decembrie 2020, de 9.8 milioane lei, așa cum a făcut PSD în cei trei ani de guvernare, deși Municipiul Motru era condus la acea vreme de primar PNL, nu ar fi existat întârzieri privind achiziționarea certificatelor de CO2 și nici întârzieri la facturi pentru combustibil, furnizori etc”, susține primarul din Motru.
Mai mult, Morega susține că Dan Vîlceanu i-a păcălit pe motreni în decembrie 2020, când le-a cerut votul pentru a accede în parlament, și vrea să îi păcălească și în această perioadă, fără să îi pese de cei 15 mii de cetățeni care beneficiază direct sau indirect de serviciile UATAA Motru, de unitățile de învățământ la care învață sute de copii, de antreprenorii ale căror societăți beneficiază de agent termic și apă caldă livrată de această societate.
„Domnului ministru nu îi pasă nici de cei aproximativ 130 de angajați ai Uzinei de Agent Termic de la Motru, care își vor pierde locurile de muncă. Motru are nevoie de agent termic și apă caldă, nu de scuze și acuze, domnule Ministru. Decizia vă aparține!”, a concluzionat primarul Cosmin Morega.
Societatea care asigură apa caldă și căldura în tot municipiul Motru nu a reușit să achite certificatele de CO2 pentru poluarea de anul trecut și riscă o amendă usturătoare, dar și pierderea autorizației de mediu.
I.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here