Prima zi de Bac în Gorj: “A fost foarte uşor”

315

_MG_8112Elevii de clasa a XII-a nu s-au lovit de probleme foarte mari la prima probă a examenului de Bacalaureat şi anume la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Impresia generală a târgujienilor care au avut ieri de susţinut proba de competenţe lingvistice a fost că proba este una foarte uşoară.

 

Nu au fost prea mulţi absolvenţi în Târgu-Jiu, dintre cei care au început ieri Bacalaureatul, care să spună că au avut emoţii la prima probă din acest an şi anume proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Având în vedere că elevii au trebuit să răspundă la trei întrebări dintr-un text la prima vedere şi să îşi spună opinia despre un alt subiect, variantele care le-au picat ieri, li s-au părut chiar uşoare. „A fost foarte uşor, nu am avut emoţii. Nu mă aşteptam să fie atât de uşoare subiectele. Nu au fost camere în nici o sală, dar am înţeles că la probele scrise o să fie. Trebuie să respectăm anumite lucruri impuse de profesori, adică nu avem voie să vorbim între noi, bineînţeles să nu copiem. Nu au fost decât profesori, nu am văzut nici un jandarm, nici un poliţist. Este mai bine să dăm la sfârşitul anului şcolar toate probele, avem mai mult timp să ne pregătim şi nici nu s-a încurcat anul şcolar”, a declarat Maria Adelina, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, imediat după ce a ieşit din examen. În această probă, elevii trebuie să utilizeze corect şi adecvat limba literară, în situaţiile de comunicare date. În cadrul probei, se vor evalua competenţele legate de înţelegerea textului, exprimarea şi argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului şi adaptarea la situaţia de comunicare. Şi Cătălin, un alt elev care a dat ieri proba orală la Limba română, a declarat că subiectele nu necesitau o prea mare pregătire. „A fost foarte simplu, am făcut tot. Nu s-a copiat, pentru că nu aveam ce, a fost prea uşor. Nu au fost camere de supraveghere în nici o sală, cel puţin aşa am auzit. Eu nu am văzut niciuna. Faţă de anul trecut, când rezultatele se dădeau pe loc, anul acesta se va afla peste trei zile. Eu sper să fi făcut cât mai bine şi să iau experimentat. Încă mă pregătesc pentru celelalte probe, am mai multe emoţii la scris”, a spus Cătălin, elev în clasa a XII-a A, la acelaşi colegiu.

„E mai bine decât anul trecut”

Mulţi dintre absolvenţi care au intrat în febra examenelor de Bacalaureat, au declarat că este mult mai bine ca probele orale să se dea la sfârşitul anului şcolar, şi nu în cursul acestuia, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Unul dintre motivele pentru care preferă acest lucru este faptul că au mai mult timp de învăţat şi nici nu mai sunt stresaţi în timpul anului, atunci când sunt ocupaţi cu învăţatul pentru teze. „A fost foarte uşor. Nu au fost camere de supraveghere nici în clase, nici pe holuri. Doar doi profesori supraveghetori la clasă. Au fost subiecte acceptabile, depinde de subiect, cel puţin ce mi-a picat mie a fost foarte uşor. Nu aveam ce să copiem, a fost prea uşor. E mai bine că anul acesta s-au dat competenţele la sfârşitul anului şcolar. Nu a mai fost stresul aşa mare, ai timp mai mult să înveţi, nu te mai încurcă şi tezele, care contează destul de mult la medie”, a declarat Ion Alin Cruceru, din clasa a XII-a F, de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”. La examenul de Bacalaureat participă toţi elevii gorjeni care au promovat ultima clasă de liceu la învăţământul de zi, seral sau cu frecvenţă redusă. Fiecare profesor va evalua elevul cu note de la 1 la 10. Diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori nu poate depăşi un punct. Pentru susţinerea examenelor orale, candidaţii vor extrage un singur bilet, însă aceştia au dreptul şi la un al doilea bilet, dar în acest caz nota va fi scăzută cu un punct. Potrivit Ministerului Educaţiei, subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 15 minute. Anul acesta, Ministerul Educaţiei este hotărât să aplice sancţiuni drastice profesorilor care vor ajuta elevii să rezolve probele sau celor care nu îşi vor îndeplini obligaţiile prevăzute în Metodologia de Bacalaureat. Dacă se vor constata astfel de cazuri, se vor sesiza în scris autorităţilor abilitate pentru cercetare penală.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here