Prima tranşă din împrumutul UE către România are o dobândă anuală de 3,125%

5
130601_articolPrima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul de cinci miliarde euro obţinut de România de la Uniunea Europeană (UE), intrată în contul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), are o dobândă anuală de 3,125% şi scadenţa în 2015.
Instituţiile UE au derulat, pe 15 iulie, o emisiune de obligaţiuni de 2,7 miliarde euro pentru a finanţa primele tranşe din împrumuturile acordate României şi Letoniei (1,2 miliarde euro în cazul acestui stat), operaţiunea având o rată a cuponului de 3,125% şi scadenţa în 2015.

Împrumuturile obţinute de România şi Letonia sunt de tip back-to-back, fiind acordate în aceleaşi condiţii (rata dobânzii şi scadenţă) în care fondurile au fost obţinute de Comisia Europeană (CE) din piaţă, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a informat coaliţia PSD-PDL că luni “au intrat primii bani de la Comisia Europeană, aproape 1,5 miliarde de euro”, a declarat la finalul şedinţei reprezentanţilor celor două partide aflate la guvernare, vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur.
CE a anunţat că “a virat în favoarea României prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul pentru balanţa de plăţi acordat de Uniunea Europeană pentru a răspunde problemelor de finanţare cu care se confruntă această ţară”.
“Împrumuturile sunt acordate pentru a sprijini implementarea de către cele două ţări (România şi Letonia, n.r.) a unor programe de reformă fiscală, finaciară şi structurală, devenite necesare în condiţiile crizei economice mondiale”, se arată în comunicat.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here