Prima tranşă din acordul cu FMI, de 5 miliarde euro, va fi rambursată de BNR

222
imprumutPrima tranşă a împrumutului de la FMI, de 5 miliarde de euro, va fi rambursată de BNR din surse proprii şi nu de la bugetul de stat, iar sumele care vor veni la buget din următoarele tranşe conduc la economii de dobânzi, precizează Ministerul Finanţelor în replică la declaraţiile lui Bogdan Olteanu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat, într-o conferinţă de presă, că premierul a minţit când a spus că românii nu vor plăti ei datoria către FMI, menţionând că fiecare român cu loc de muncă va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima tranşă.

„Prima tranşă a împrumutului de la FMI, în sumă de 5 miliarde euro, a fost contractată de către Banca Naţională a României, pentru susţinerea balanţei de plăţi. Acest împrumut nu reprezintă datorie publică potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publică, rambursarea urmând să fie efectuată din sursele proprii ale BNR. Prima tranşă de la Fondul Monetar Internaţional a avut ca destinaţie consolidarea rezervelor valutare ale ţării iar fondurile respective au jucat un rol important în reducerea rezervelor minime obligatorii în valută ale băncilor româneşti, ajutând la crearea de lichidităţi corespunzătoare în piaţa monetară”, se arată în punctul de vedere transmis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Finanţele precizează că urmare a deteriorării condiţiile macroeconomice şi a majorării ţintei de deficit bugetar pentru anul 2009 la 7,3% de la 4,6 %, aproximativ 50 % din finanţarea deficitului bugetar se va realiza din surse externe, respectiv împrumuturi de la Comisia Europeană, Banca Mondială şi o parte din următoarele două tranşe de la Fondul Monetar Internaţional, ceea ce va duce la costuri reduse cu plata dobânzilor.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here