La finalul anului 2022, Ana Drăgoianu a participat la Concursul „Democrația prin Teatru – Reflexia integrității în oglinda scenei”, desfășurat la Chișinău, în Republica Moldova, cu prima sa piesă de teatru intitulată „Stop Corupției” și a obținut o mențiune.
Referitor la Mențiunea obținută la final de an 2022, autoarea este foarte fericită pentru că este prima piesă de teatru pe care a scris-o, iar din 50 de participanți ea a reușit să ocupe un merituos loc 4.
Centrul de Teatru din Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Teatrul Național „Mihai Eminescu” a lansat concursul „Democrația prin Teatru” (piese dramatice) în cadrul Proiectului de prevenire a corupției „Democrația prin Teatru – Reflexia integrității în oglinda scenei” destinat autorilor din Republica Moldova și România.
Scopul general al acestui proiect a fost de a sensibiliza tinerii din Moldova și România cu privire la fenomenul corupției, prin arta spectacolului și prin alte mijloace artistice inovatoare.
În acest context, au invitat instituțiile teatrale din România să comunice dramaturgilor despre oportunitatea de a participa la acest concurs. Piese trimise vor contribui la crearea unui climat „zero toleranță” față de corupție, într-o abordare non-violentă și pozitivă. Concursul de dramaturgie „Democrația prin Teatru – Reflexia integrității în oglinda scenei” se adresează tuturor autorilor, debutanți sau consacrați, din Republica Moldova și România.
Membrii juriului au fost: Petru Hadârcă, Directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – Președinte, Larisa Turea, jurnalistă culturală, critică de teatru și cinema, Maestru în Artă și Valeriu Turcanu, Directorul general al Teatrului „Ion Creangă”, Maestru în Artă, Regizor – membri.
Premii acordate:
Marele premiu și suma de 20.000 lei a fost acordat dramaturgului din România, Cosmin-Ștefan Stănilă, actor și dramaturg, care a înscris la concurs piesa de teatru ,,Alegerea domnului Macabet”. Această piesă de teatru a fost montată pe scena Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și prezentată tinerilor din cinci raioane din Republica Moldova.
Locul II și premiul de 15.000 lei l-a obținut Constantin Popa Venerus, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a impresionat juriului cu piesa „Acum nu se poate”.
Locul III și premiul de 12.000 lei a fost oferit pentru piesa de teatru „Virgula”, scrisă de Nicolae Rusu, rozator, dramaturg și eseist basarabean.
La această categorie de premiere au fost decernate și Diplome de mențiune pentru piesele de teatru „Stop Corupției” scrisă de Ana Drăgoianu din România, și „Intersecția, Un apel non urgent la Urgență, Reforme în Băltoacă” și „Suntem de-ai noștri” scrise de Stan Bobârnac, din Republica Moldova. Textele premiate au fost editate într-o carte, iar autorii pieselor au primit 20 de exemplare de carte, iar acest volum a fost oferit și instituțiilor de învățământ din Republica Moldova.
Gigi Bușe
Credeam ca numai Gogonea plagiaza articole religioase dar nu stiam ca esti atat de bun si la critica teatrala ,,GENERALE,,!!!