Prima ediție a Festivalului „În vale pe Cărtior”, un adevărat succes

119

Prima ediție a Festivalului Folcloric „În vale pe Cărtior”, desfășurată joi după-amiaza în comuna gorjeană Turcinești, a fost un adevărat succes.

Copii, tineri, precum și artiști consacrați, din județele Gorj, Dolj, Vâlcea și Mehedinți, au dat un spectacol de zile mari la Căminul Cultural Turcinești, cu taraf tradițional, reînviind Hora Satului, în care s-au prins atât localnicii cât și invitații. Simultan, meșteri, artizani și artiști plastici i-au invitat pe cei prezenți să participe la ateliere de olărit, țesut, tors, mărgelit, modelaj, pictură pe ceramică și pictură pe față. De asemenea, de-a lungul întregii zile, Muzeul „Casa Cartienilor”, din localitate, a desfășurat programul „Porți deschise”, intrarea fiind gratuită pentru vizitatori.
Festivalul Folcloric „În vale pe Cărtior” este organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în subordinea căruia funcționează Muzeul „Casa Cartienilor” de la Turcinești.
”Festivalul a fost înființat ca parte a programului de promovare a Muzeului „Casa Cartienilor”, după ce, în 2022, acesta a fost inclus în Ruta culelor din România, prin Programul „România Atractivă”, Componenta 11 – Turism și Cultură, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin înființarea acestui festival se urmărește creșterea atractivității ca destinație turistică a comunei Turcinești, prin creșterea vizibilității obiectivului turistic Muzeul „Casa Cartienilor”. Casa Cartienilor, așezată pe malul Pârâului Cărtior, declarată monument istoric, este reprezentativă pentru arhitectura românească de secol XVIII, fiind construită pe un nucleu de culă (de la turcescul Kule – turn). Este o construcție semifortificată, specifică locuințelor boierești din acea perioadă, care aveau atât rol de apărare cât și de locuire. Deși în Oltenia și în Muntenia au existat și încă mai există, ca și la sud de Dunăre, multe cule boierești, caracterul de unicitate dat de pridvoarele largi din lemn, adăugate în timp la casa-culă a Cartienilor, a făcut ca macheta acesteia să fie expusă la loc de cinste. Ea se află în Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București”, au transmis reprezentanții Muzeului Județean Gorj.
Parteneri ai evenimentului de săptămâna trecută au fost: Școala Gimnazială „Grigore Geamănu” Turcinești, Centrul de Cultură și Artă „Cobilița, Ansamblul „Bordeiașul” al Clubului Copiilor Baia de Aramă (Mehedinți), Asociația Clay 4 All.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here