Prima de Crăciun a împărțit în două sindicatele din CE Oltenia/Liderii sindicali Univers au părăsit Comisia Mixtă

446

Comisia Mixtă Administrație-Sindicate, desfășurată luni după-amiază la sediul Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia(CEO), a fost una extrem de tensionată, discuțiile în contradictoriu fiind generate de refuzul oficialilor CEO de a negocia pe marginea primei de Crăciun în valoare de 550 de lei. Liderii Federației Univers au cerut, în plen, creșterea primei la 700 de lei, motivând sacrificiile făcute de minerii care au muncit 7 zile din 7 pentru a umple depozitele companiei cu cărbune. Administrația reprezentată de Laurențiu Ciobotărică a refuzat însă creșterea primei, fapt care a determinat ieșirea din sală a liderilor sindicali Univers, în frunte cu prim-vicepreședintele Adrian Marciuc.

Reprezentanții FNME nu au percutat la doleanța celor de la Univers și au rămas în sală, ședința mutându-se la scurt timp în secretariatul lui Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. Aici s-a stabilit o întâlnire restrânsă cu Ciobotărică, fapt auzit de unul dintre liderii Univers, reîntors în sală pentru ștampilarea delegației.
“Am auzit fără să vreau că se stabilea o întâlnire între cei de la FNME, cu directorul Ciobotărică. Roșca susținea sus și tare, în secretariat, că «ne întâlnim zilele astea și discutăm». Bănuiesc că întâlnirea nu va fi pe marginea creșterii primei solicitate de noi, ci pe marginea intenției FNME de a lua președinția Comisiei Mixte, ocupată acum de Adrian Marciuc. Nu este exclus ca pentru o majoritate sindicală să se coopteze alături de FNME vreun lider chiar din Univers, asta pe promisiuni bătute în cuie cu administrația, formată încă din Ionel Ilie, Ciobotărică și Daniel Antonie”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul sindicatului de la Cariera Lupoaia.

descPrimă de Moș Nicolae și concedii pe bandă
Sindicalistul susține că ședința a început promițător, oferindu-se angajaților CEO o primă de Moș Nicolae în valoare de 100 de lei. 7885 de copii minori ai salariaților beneficiază de această primă care va fi acordată pe 6 decembrie.
Lucrurile nu s-au complicat nici când s-a discut despre programul de lucru, în care s-a stabilit că angajații CEO vor fi liberi pe 30 noiembrie și 1 decembrie, ca pe 2 decembrie să lucreze numai personalul din producție, adică cei care dau cărbune sau steril. Personalul TESA și mentenanța nu vor presta, ci vor beneficia fie de o zi de concediu de odihnă, fie de recuperare.
Va mai fi liber pe 24 decembrie, zi în care se va lucra doar de către cei care sunt în schimbul unu de muncă. Pe 25 și 26 decembrie nu se va lucra, fiind Crăciunul, dar și nici în 31 decembrie și 1 ianuarie. De pe 27 decembrie până pe 30 decembrie, angajații CEO vor fi obligați să își ia zile de concediu de odihnă.
Lucrurile au luat o turnură neașteptată când s-a pus pe tapet creșterea primei de Crăciun cu 150 de lei, fapt care a determinat ieșirea din sală a liderilor Univers.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here