Prima condamnare pentru “Stăpânul Parângului”

398

Magistrații Tribunalului Vâlcea au decis să îl condamne la nu mai puțin de 12 ani de închisoare pe fostul șef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, cel care în ultimii ani reușise să ia în administrare zeci de mii de hectare din Parâng, pe raza județelor Gorj, Hunedoara și Vâlcea. Acuzațiile care au dus la condamnarea sa și a altor doi inculpați din dosar au fost formulate de DNA și vizează fapte produse în urmă cu mai bine de un deceniu, în perioada anilor 2004 – 2005. Procurorii susțin că cel devenit între timp “stăpânul Parângului” a reușit atunci să îi împroprietărească ilegal pe doi afaceriști cu sute de hectare de pădure, Dan Mihai Petrulian și Mircea Basarabă primind și ei acum condamnări de câte 10 ani de închisoare, sentința judecătorilor nefiind una definitivă.
“Inculpații și-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii și ulterior, le-au folosit, atât în fața membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în fața instanțelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă. În această modalitate, conform contractelor de presări de servicii, inculpații au obținut un folos necuvenit constând în procentajul de 15%, respectiv 25% din sumele încasate pe beneficiarii reconstituirii drepturilor, în urma vânzării terenurilor reconstituite . Prin activitățile realizate și prin folosirea de înscrisuri falsificate, toți cei trei inculpați au determinat funcționari publici din cadrul comisiilor locale și pe cei ai comisiei județene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăție, în mod defectuos, acte referitoare la atribuțiile lor de serviciu având drept consecință deposedarea statului de o suprafață totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea”, menționa DNA la momentul finalizării cercetărilor, prejudiciul în dosar fiind estimat la peste 3,5 milioane euro.
Gheorghe Deaconeasa mai are pe rolul instanțelor și alte procese penale, printre care și cel care vizează modul în care acesta a dorit să dezvolte domeniul schiabil în zona Vidra – Obârșia Lotrului. Aici l-a corupt pe fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu pentru a obține avizele de care avea nevoie, Ion Marius Bărbulescu fiind și el trimis în judecată pentru că ar fi primit șpăgi de aproape 90.000 de lei pentru a-i da lui Deaconeasa aprobările de care avea nevoie, deși fundația acestuia își propunea tocmai să protejeze mediul și speciile rare din zona montană.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here