Prima condamnare în dosarul fraudelor cu fonduri europene

359

Judecătorii de la Tribunalul Gorj au stabilit, astăzi, sentința într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, cauză care vizează fraude cu fonduri europene. Doi gorjeni au fost trimiși în judecată, după ce ar fi obținut ilegal subvenții APIA. Mihaela Georgiana Militaru a fost acuzată de săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, fals material în înscrisuri oficiale și fals în declarații. Soțul său, Marian Militaru, a fost deferit Justiției pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în declarații. Instanța a schimbat încadrarea juridică pentru cei doi inculpați.

“Condamnă pe inculpata MILITARU MIHAELA GEORGIANA, fără antecedente penale, la trei ani de închisoare. Suspendă executarea pedepsei sub supraveghere. Stabileşte termen de încercare de 6 ani. Condamnă pe inculpatul MILITARU MARIAN, fără antecedente penale, la 2 ani şi 6 luni de închisoare. Suspendă executarea pedepsei sub supraveghere. Obligă inculpaţii în solidar la plata sumei de 23.844,89 lei şi pe inculpata Militaru Mihaela Georgiana la plata sumei de 12.529,88 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal, către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de plăţi şi investiţii pentru agricultură. Menţine măsura sechestrului asigurător instituită prin ordonanţa nr. 65/P/2016 din 27.09.2016 asupra sumei de 40.600 lei, care a fost depusă la CEC Bank – Sucursala Târgu Jiu pe numele Militaru Mihaela Georgiana. Desfiinţează înscrisurile constatate ca având conţinut necorespunzător realităţii. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, a decis prima instanță.

“În perioada 2012-2013, inculpații Militaru Mihaela Georgiana și Militaru Marian au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false sau care conțineau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, pentru suprafețele de 25,35 respectiv 43 ha teren agricol, pe care nu-l dețineau în realitate.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpații au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 36.374,77 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 40.600 lei, depusă la o unitate bancară pe numele Militaru Mihaela Georgiana”, se precizează în comunicatul de presă al DNA. (L.F.)


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here