Prima cezariană, din istoria Spitalului Rovinari

441

_MG_7532Premieră la Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari. La sfârşitul săptămânii trecute s-a realizat prima operaţie cezariană din istoria acestei unităţi spitaliceşti. Totul a decurs excelent, atât mama, cât şi nou-născutul fiind bine.

Spitalul Orăşenesc Rovinari a fost dat în folosinţă în anul 1989. De atunci şi până în prezent, nicio femeie nu născuse prin cezariană, la acest spital. Mai mult decât atât unitatea spitalicească rovinăreană era singura din Gorj unde nu se înregistrase nicio naştere prin cezariană. „Gheaţa a fost spartă” vineri, 30 septembrie, când medicii au operat o tânără mămică. Intervenţia a fost un succes. Nou-născutul avea 3.700 de grame la naştere.

Managerul spitalului, mândru de această realizare

Chirurgul Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc Rovinari se declară mândru de colegii săi şi de reuşita acestei premiere. „Este o premieră la spitalul nostru acest tip de intervenţie. Mămica este o tânără din Rovinari; este la prima naştere, iar sarcina i-a fost urmărită de medicul Al Natour Ayman, cel care i-a şi recomandat cezariana, pe motiv că mama este minionă, cu bazin mic, iar copilul a fost apreciat ca fiind mare. Intervenţia a fost un succes”, e explicat Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari. Naşterea prin cezariană a fost supervizată de medici anestezişti, ginecologi, pediatri şi chirurgi. Tânăra mamă şi pruncul ei sunt bine, sănătoşi, urmând a fi externaţi în cel mai scurt timp.

Viitoarele mămici, aşteptate să nască la Rovinari

După succesul acestei premiere, managerul Robert Calotescu îndeamnă mămicile să se adreseze cu încredere medicilor pe care îi are în subordine. „Sperăm ca şi alte mămici să se adreseze Compartimentului de Obstetrică – Ginecologie, atât din Ambulatoriu, cât şi din spital. Să se adreseze fără ezitare medicilor noştri pentru consulturi, pentru a le fi urmărite sarcinile şi pentru a fi stabilite din timp indicaţii privind modalitatea de naştere, pentru a decide cea mai bună opţiune pentru sănătatea mamei şi a copilului”, menţionează Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari. Compartimentul Obstetrică – Ginecologie al Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari are un număr de 16 paturi; în cadrul acestuia funcţionează şi compartimentul neonatologie cu un număr de patru paturi. Compartimentul este condus de doctor Nicolae Clipici – medic primar ginecolog care, împreună cu Al-Natour Ayman – medic primar obstetrică ginecologie, 11 asistenţi medicali, 4 infirmiere şi 3 îngrijitoare, urmăresc desfăşurarea activităţii în bune condiţii, prin asigurarea de servicii medicale diverse din pachetul de bază sau la cerere.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here