„Prima Casa”, doar până pe 15 februarie

160
prima-casaGuvernul a modificat normele de aplicare a Programului „Prima Casa”, astfel încât acesta poate continua pentru antecontractele de vânzare-cumpărare încheiate până pe 15 februarie, inclusiv.

Condiţia impusă de lege pentru eligibilitatea dosarului de garantare este ca „antecontractele să se încheie în forma autentică sau sub semnătură privată, cu data certă până pe 15 februarie 2010”.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va continua primirea şi analizarea dosarelor de garantare pe tot parcursul anului, până la epuizarea plafonului realocat anului 2010, de aproximativ 500 milioane euro (diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat în 2009).
Condiţia impusă de lege (publicată în Monitorul Oficial nr. 23 din 12 ianuarie 2010) pentru eligibilitatea dosarului de garantare este ca antecontractele de vânzare-cumpărare să se încheie în forma autentică sau sub semnătură privată, cu data certă până pe 15 februarie 2010. De exemplu, datarea calendaristică a documentului se poate face la un notar.
La sfârşitul lunii decembrie, Fondul de Garantare a anunţat băncile că nu va mai primi dosare pentru înscrierea în Programul „Prima Casa” începând din 1 ianuarie 2010. Preşedintele Fondului, Aurel Şaramet, a declarat că motivul este acela că Guvernul nu a aprobat nici un document care să fixeze noul cadru legal pentru continuarea programului în 2010.
„Până în prezent, au fost aprobate 12.200 de garanţii în cadrul Programului «Prima Casa», în valoare de aproximativ 500 milioane euro. După publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor la program, Fondul a reînceput procedura de analiză şi aprobare a dosarelor semnate şi primite de la bănci”, a declarat Irina Constantinescu, director executiv în cadrul FNGCIMM.
Reprezentanţii Fondului le recomandă beneficiarilor programului să negocieze în antecontractele de vânzare-cumpărare un termen de minimum 65-75 de zile până la finalizarea tranzacţiei.
Cât priveşte declaraţiile autorităţilor privind extinderea Programului „Prima Casa” şi pentru locuinţe noi, începute de la zero, deocamdată totul a rămas în formă de proiect, în fază de discuţii.
„Pentru un program de tipul «Primei Case», aplicabil construcţiilor noi, urmează să avem o serie de întâlniri la sediul Ministerului Finanţelor, la care vor participa şi reprezentanţii altor instituţii. În prezent, programul continuă până la epuizare realocat anului 2010, cu condiţiile prevăzute de lege pentru antecontractele semnate până pe 15 februarie 2010”, a precizat, preşedintele Fondului de Garantare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here