Previziunile lui Vasile Râbu privind subvenţionarea mineritulul gorjean s-au adeverit

278

Recent, Comisia Europeană a autorizat prelungirea subvenţionării mineritului de subteran până în 2018. În urmă cu 5-6 ani, atunci când a lucrat din poziţia de director al EMS Motru, la deschiderea sectorului minier din treapta carierei Roşiuţa, Vasile Râbu spunea, mai în glumă, mai în serios, că abatajele de acolo, care aveau un front de lucru de circa 1.4 milioane tone, vor ajunge să scoată toţi minerii de subteran la pensie.

Comisia Europeană spune că va finanţa mineritul de subteran, iar minele care vor deveni rentabile până în 2018 îşi vor continua activitatea şi de atunci în acolo.

În zona Motrului există două mine, cea de la Lupoaia şi cea de la Ploştina, iar cea de la Ploştina se încadrează în această categorie. Angajările în minerit şi, mai ales în mineritul de subteran, au fost stopate încă de acum 10-12 ani, iar legislaţia privind pensionara minerilor de subteran presupune că se poate ieşi la pensie la 43 de ani şi 20 de ani de subteran. Ultimele angajări în minerit s-au făcut acum 15 ani, iar până în 2018 mai sunt cel puţin 7 ani. În consecinţă, toţi minerii din bazinul carbonifer al Văii Motrului pot ieşi la pensie… în mod natural.

Discutând cu Vasile Râbu asupra acestei ştiri foarte importante pentru cei care lucrând în minerit nu mai pot face altceva. Este o situaţie pe care nici măcar la jumătatea acestui an n-ar fi putut-o anticipa cineva. Dacă ar fi să ne luăm după previziunile lui Vasile Râbu privind viaţa politică, în opinia sa PSD va câştiga alegerile din Gorj, iar la PD-L se vor da lupte grele pentru preşedinţie. Să vedem dacă şi aceste evenimente, care sunt foarte apropiate, au fost bine previzionate de liderul politic motrean.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here