Prevenirea şi combaterea mătreţii

990
matreataOdată cu sosirea toamnei, este posibil să te trezeşti destul de brusc cu un strat de zăpadă fină pe umăr, sesizabilă mai ales pe vestimentaţia închisă la culoare. Vorbesc de apariţia mătreţii, care în sezonul de toamnă-iarnă este un fenomen mai des întâlnit decât în lunile călduroase, din cauza băilor cu apă fierbinte şi a expunerii la temperaturi scăzute.

Din păcate, lunile care urmează favorizează, cum spuneam, apariţia mătreţii.

Este arhicunoscut deja faptul că această micoză supărătoare la nivelul scalpului este de două feluri: cea uscată (care provine de la acceleraţia regenerării celulelor pielii capului) şi cea grasă (care este cauzată de un exces de sebuum şi care se întâlneşte cu preponderenţă la persoanele care au un tip de păr gras).
Principalele cauze care conduc la apariţia mătreţii sunt de natură psihică – stresul, starea de anxietate; de ordin fiziologic – dermatita seboreică, psoriazis sau eczema; provocată de şampoane eronat folosite sau – cum spuneam – de temperaturile scăzute. La această din urmă problemă, îţi voi oferi trei soluţii la îndemână. Deci, cum scapi de mătreaţa de sezon? Foarte simplu. Foloseşte un pahar de apă minerală – indiferent de marcă, atâta vreme cât nu are arome (de căpşune, de ceai verde etc). În recipient adaugă sare (boabele de sare sunt bogate în sodiu, iod şi minerale care servesc ca agenţi de combatere a fulgişorilor neplăcuţi care apar pe scalp). Această compoziţie omogenă te va ajuta să-ţi exfoliezi încetul cu încetul pielea capului, dându-ţi totodată o senzaţie de prospeţime. Masca despre care vorbesc va activa circulaţia sanguină şi curăţa eficient, lăsându-ţi scalpul curat şi îndepărtând mătreaţa. Exfolierea se produce cu ajutorul unui masaj uşor pe care ţi-l vei face exact înainte de a te spăla pe cap. Încearcă să recurgi la această metodă de trei ori pe săptămână.
Tot pentru combaterea mătreţii, s-a demonstrat eficienţa uleiului de porumb. După ce ai încălzit puţin acest ulei, îţi masezi cu el pielea capului şi te înfăşori într-un prosop înmuiat în apă călduţă. După circa 20 de minute, repeţi de încă două ori procedeul şi apoi te limpezeşti.
O a treia variantă este compoziţia omogenă produsă din amestecul uleiului de măsline extravirgin şi zeama de la o lămâie. Cu ajutorul unui şerveţel îmbibat aplici la rădăcina părului şi masezi. Apoi, preţ de 45 de minute, stai cu părul înfăşurat într-un prosop şi clăteşti în final cu un şampon delicat.
Alte metode naturiste de combatere a mătreţii sunt infuziile de salvie, brusture, frunze de nuc sau de mesteacăn, flori de muşeţel sau coajă de stejar. O lingură-două din oricare aceste plante la 250 ml de apă fierbinte ar putea face minuni pentru scalpul tău. Atenţie însă la frecţia propriu-zisă, care trebuie s-o faci într-un mod delicat pentru a-ţi proteja pielea şi aşa iritată. Măştile făcute în casă din ulei de rozmarin, ulei de busuioc, ulei de levănţică, ulei de brusture şi o lingură de aloe vera sau din frunze proaspete de nuc, gutui şi rădăcină de urzică (această mască este însă posibilă doar primăvara) sunt şi ele eficace în îndepărtarea acestei afecţiuni capilare.
În materie de şampon, îţi sugerez să renunţi la cele fabricate în scopul combaterii mătreţii şi să foloseşti şampoane pe bază de mirt, eucalipt şi cimbrişor. De asemenea, spălarea prea deasă a părului gras nu va face decât să înrăutăţească situaţia, ajutând doar la secreţia a şi mai mult sebuum. Explicaţia este foarte simplă: în momentul spălării cu un şampon împotriva părului gras se excită glandele sebacee. Şi persoanele cu păr uscat trebuie să evite să se spele prea des, în special în aceste luni. În perioada tratamentului anti-mătreaţă, încearcă să nu îţi vopseşti părul sau să te faci permanent.
Ca în orice afecţiune, extrem de importantă este şi alimentaţia. Cât mai multe fructe proaspete şi legume. Eternul sfat de care trebuie să ţii cont. Totuşi, dacă mătreaţa nu dispare, îţi recomand să consulţi un medic dermatolog pentru că, deşi poate ţi se pare greu de crezut, această boală se poate extinde mai întâi la nivelul sprâncenelor (în cazul bărbaţilor – în barbă, mustaţă etc.) şi apoi chiar şi pe corp.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.