Prevederile Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, valabile și în România

256

Senatorii au aprobat, luni, proiectul de lege referitor la ratificarea Convenției de la Istanbul, document care prevede prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice. Prevederile Convenției pot fi aplicate în România după trei luni de la depunerea documentului la Secretarul General al Consiliului Europei.

Proiectul de lege a trecut deja de Camera Deputaților, fiind aprobat de senatori luni, 29 februarie, cu 100 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o „abținere”. Convenția de la Istanbul a fost adoptată de Turcia în mai 2011, iar de atunci a fost ratificată de 20 de țări din Europa, ultimul fiind San Marino în luna ianuarie a acestui an. Este primul instrument legal care țintește spre combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice din Europa. De asemenea, este cel mai complet document din lume pe acest subiect, care a stabilit noi standarde în privința combaterii violenței împotriva femeilor. În România 600.000 de femei sunt victime ale violenței sexuale, însă mai puțin de jumătate din aceste cazuri sunt raportate.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here