La legume
Roşiile sunt pe sfârşite şi le găsiţi, în funcţie de calitate şi producătorul gorjean ori din judeţul Olt, cu preţuri între 1,5-2,5 lei, mai rar cele de salată care sar la 3 lei. Gogoşarii au o perioadă fastă, fiind vremea lor, cu preţuri între 3-3,5 lei calitatea I, ori 2,5 lei, calitatea a II-a.
Ceapa de apă – albă sau roşie – poate fi găsită cu doar 1,5 lei, la fel ca şi ceapa uscată pur românească, deşi ceapa vedetă a Pieţei Mari este Ceapa roşie de 3 lei kilogramul.
O bogăţie de cartofi albi sau roze, De Gorj ori de Harghita şi Covasna, de o rară frumuseţe şi curăţenie a cojii, costă 1 leu. Cam fără oscilaţii de preţ, din păcate pentru buzunarele mai sărăcuţe. Ardeiul Kapia costă 3 lei, iar vinetele de Olt ori Gorj, sunt cu preţuri variabile, între 1,20 lei, 1,50 lei şi chiar 2 lei cele mai dolofane şi mai strălucitoare, de parc-ar fi date cu silicon, precum lămâile Made in UE. Castraveciorii se găsesc şi cu 1,5o lei, iar alţii, botezaţi, de grădină, deşi de solarii nu mai poate fi vorba la sfârşit de vară, costă şi 2 lei.
La Fructe
Lubeniţa roşie la miez are preţ fix – 0,70 lei peste tot, iar pepenele galben 1,5 lei. Strugurii de masă româneşti încă n-au apărut. În schimb, strugurii de masă – albi ori negri – din Grecia costă cât nu fac, adică între 3-3,5 lei. Piersicile din România încă există, chiar dacă a cam trecut vremea lor, la preţul de 2,5 lei şi sunt frumoase şi zemoase. Cu mult mai apetisante şi mai economice decât suratele Nectarine din Grecia, cu 3-3,5 lei Kilogramul. Mai pipernicite şi cu preţuri mai mici sunt nectarinele din Spania, cu 2,20-3 lei kilogramul. Varza albă costă, la preţ fix, 1 leu kilogramul, iar varza roşie e o raritate ori nu există chiar deloc.
Ion Predoşanu