Consiliul Județean Gorj a stabilit prețurile medii la principalele produse agricole pe baza cărora se calculează veniturile din arendă în anul 2023.
Potrivit legii, în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii vehiculate pe piață ale produselor agricole.
Drept urmare, la solicitarea Consiliului Județean Gorj, Direcția pentru Agricultură Gorj a comunicat propunerea pentru prețul mediu al masei verzi/kg pentru anul 2023, iar Direcția Județeană de Statistică Gorj a transmis situația cu preţurile medii ale produselor agricole vândute în piețele agroalimentare din Târgu-Jiu, Târgu-Cărbunești și Motru, în perioada ianuarie – iulie 2022.
Consilierii județeni au aprobat, înainte de Crăciun, prețurile medii ale produselor agricole, iar acestea vor sta și la baza calculelor pentru norma de venit care se achită pentru agricultură, la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Sunt prețuri mai mari la câteva produsele agricole. De exemplu: grâu – de la 0,80 lei/kg s-a ajuns la 1 leu/kg; orz – de la 0,70 lei/kg la 0,90 lei/kg; porumb boabe – de la 0,80 lei/kg la 1,10 lei/kg; cartof și varză – de la 1,20 lei/kg la 1,50 lei/kg; tomate – de la 2 lei la 2,10 lei/kg; ardei gras – 2,20 lei/kg față de 2 lei; ardei capia – de la 3 lei a ajuns la 3,20 lei/kg; gogoșari – 3,60 lei față de 3,50 lei/kg; nuci în coajă – de la 8 lei la 10 lei/kg. Litrul de lapte este 2 lei față de 1,20 lei, în 2022.
Majorări de prețuri se înregistrează și la carne și produse lactate. Fructele, mierea de albine și ouăle au același preț mediu ca în 2022.
La fel și prețul mediu pe kg de iarbă, care a rămas la 0,05 lei. Acesta este luat în calcul la stabilirea nivelului minim al preţului concesiunii/închirierii pajiştilor aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor.
I.I.