Preţuri medii la alimente şi bani mulţi pentru masa de Crăciun

144

piataAn de an aşteptăm sărbătorile de iarnă cu nerăbdare pentru a ne aduna în jurul unei mese cu familia şi prietenii. Dar înainte de a trece la petreceri, trebuie să ne facem cumpărăturile, care, la final, se dovedesc a fi extrem de costisitoare, şi asta după ce au fost cumpărate în primă fază numai alimentele.

Specialiştii din Ministerul Agriculturii au centralizat preţurile din această lună la alimentele de bază, valabile pentru pieţe şi târguri, menite să vină în sprijinul gospodinelor care îşi fac cumpărăturile de dinainte de sărbătorile de iarnă. Astfel, dacă sunt unele zone unde preţurile sunt cele mai mici, ori altele cu preţurile cele mai ridicate, la nivelul judeţului nostru acestea sunt unele medii. Un exemplu este kilogramul de carne de porc în viu care ajunge la 7 lei, în timp ce la carcasă preţul per kilogram creşte la 12 lei, fiind aproape egal cu carnea de vită carcasă. Carnea de pui din pieţele din Gorj variază între 7,5 şi 9 lei/kilogram, iar litrul de lapte este de 2,4 lei, în timp ce kilogramul de brânză este cuprins între 9,5 şi 12 lei. Kilogramul de telemea este de 13 lei, iar preţul pe un ou variază de la 40 la 60 de bani. Pentru un kilogram de cartofi, gorjenii plătesc între 90 de bani şi 1,2 lei, fasolea ajunge la 7 lei, iar kilogramul de varză costă 1,3 lei, ceapa fiind cuprinsă între 1,2 şi 2 lei. De asemenea, kilogramul de morcovi ajunge la 1,8 lei, merele sunt cuprinse între 1,5 şi 3 lei, iar perele costă 3,5 lei.

Sute de lei pentru o masă

Pe lângă toate aceste alimente, gospodinele din Gorj pregătesc şi aperitive, felurile principale, deserturi, adaugă pe masă şi fructe, precum şi băuturi. Astfel, un aperitiv poate ajunge la 15 lei pentru o singură persoană, deserturile pot ajunge şi la 100 de lei în funcţie de numărul de meseni, la fel şi friptură pregătită fie din carne de porc, fie de pui, alături de o salată consistentă. La toate acestea se adaugă şi câteva kilograme de fructe care costă până în 50 de lei. Apa minerală, sucurile şi câteva sticle de vin vor trece uşor de 70 de lei putând ajunge la mult mai mult în funcţie de preferinţe şi de numărul consumatorilor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here