Preţul apei din municipiul Motru, un scurtcircuit social

216

DSC00086Intrarea municipiului Motru în sistemul centralizat de alimentare cu apă, controlat de operatorul regional, Aparegio, a crescut conform unui plan strategic în fiecare an, ajungând anul acesta la jumătate din preţul care va deveni oficial în anul 2013.

Ieri consilierii motreni au avut la mapă un material prin care a crescut preţul canalizării la 2,10 lei metrul cub de apă potabilă utilizată şi la 2,30 lei preţul apei calde menajere.

În municipiul Motru, 75% din apartamente au consumul de apă contorizat, 25% utilizând apa potabilă şi apa caldă menajeră în sistem pauşal, însă cantităţile de apă nu mai sunt standard, cei necontorizaţi ajungând să plătească chiar şi 70 – 80 de metri cubi de apă lunar. În asemenea condiţii, factura de întreţinere devine insuportabilă şi pentru că apartamentele necontorizate se găsesc în fiecare condominiu, toată lumea are de suferit. Începând de astăzi intră în vigoare legea pentru aplicare penalităţilor de întârziere la achitarea facturilor de întreţinere. Acest lucru nu va conduce la scăderea datoriei istorice a populaţiei către furnizorii de utilităţi, ci dimpotrivă va genera un adevărat scurtcircuit social ale cărei consecinţe vor fi între altele falimentul zonal indus şi Direcţiei Publice, care gestionează canalizarea, şi SC UATAA SA, care gestionează producerea apei calde şi a agentului termic, şi Centrului Zonal al Aparegio. Autorităţile locale nu se declară îngrijorate din cauza acestui impact acut asupra vieţii cotidiene, convinse probabil că lumea va reacţiona la fel de calm precum la celelalte măsuri de criză. Adevărul este că în unele cazuri sărăcia este atât de profundă, încât nu există soluţii de prevenire a agravării stării economice a cel puţin 35 – 40% dintre familiile motrene, multe dintre ele formate din pensionari bătrâni, care pe lângă factura de întreţinere au de achitat şi costurile medicamentelor şi ale altor servicii absolut necesare.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here