Prestaţii sociale de peste 7,8 milioane de lei

567

În cursul acestei săptămâni, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj, a efectuat plăţi aferente lunii decembrie 2015, cu titlu de prestaţii sociale, de peste 7,8 milioane de lei.

Această sumă a fost achitată către nu mai puţin de 62.581 de beneficiari de prestaţii sociale din judeţ. “Pentru luna decembrie 2015, până la data de 13 ianuarie 2016, valoarea plăţilor efectuate de instituţia noastră cu titlu de prestaţii sociale a fost de 7.814.682 de lei pentru un număr de 62.581 de beneficiari astfel: pe alocaţia de stat pentru copii s-au virat 5.867.812 de lei pentru 59.799 de beneficiari, 1.547.417 de lei au mers către plăţile făcute pentru 1.937 de persoane care încasează indemnizaţii pentru creşterea copilului, 70 de gorjeni au primit stimulente de inserţie în cuantum de 365.206 de lei, iar suma de 34.247 de lei a mers către cei 126 de beneficiari din judeţ îndreptăţiţi să primească beneficii sociale având în grijă ori aflându-se în concediu de creştere a copilului cu dizabilităţi, conform OUG nr. 111/2010 art. 31 şi 32”, a declarat directorul executiv al AJPIS Gorj, Viorica Roşianu. Aceasta a precizat că celelalte prestaţii sociale, respectiv ajutoarele sociale, alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de plasament şi indemnizaţia lunară de hrană HIV/SIDA, urmează a fi achitate în perioada următoare, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.
Principalele criterii pe baza cărora se acordă beneficiile de asistenţă socială sunt: evaluarea contextului familial; veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia; condiţiile de locuire; starea de sănătate şi gradul de dependenţă. Statul acordă drepturile de asistenţă socială prin autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Beneficiile de asistenţă socială se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de acte doveditoare. Totodată, titularii beneficiilor sociale au obligaţia să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi la numărul membrilor familiei, în termenele de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea pentru ajutor social, zece zile de la data la care a intervenit modificarea la alocaţie pentru susţinerea familiei şi cinci zile la ajutorul pentru încălzirea locuinţei, în cazul în care nu fac acest lucru urmând să se supună consecinţelor legii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here