Prestaţii sociale de peste 10 milioane de lei pentru gorjeni

325

Prima lună din 2015 a fost una cu cheltuieli masive în ceea ce priveşte beneficiarii de diverse prestaţii sociale de la nivelul judeţului nostru. Potrivit unei informări transmise de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), valoarea plăţilor efectuate în luna ianuarie cu titlu de prestaţii sociale a depăşit suma de 10 milioane de lei.

Conducerea AJPIS Gorj anunţă faptul că, în luna ianuarie a.c., s-au făcut plăţi ce reprezintă prestaţii sociale, pentru un număr mediu lunar de 98.803 de beneficiari, valoarea totală a sumelor fiind de 10.881.285 lei. “În ianuarie s-a plătit circa 3,5 milioane lei pentru alocaţiile de stat pentru copii pentru 62.156 de prestatori din judeţ. De asemenea, 818.862 lei au mers către 5.471 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei. Şi către cei pentru alocaţii de plasament, în ianuarie s-a achitat suma de 327.436 lei pentru 499 de persoane. Tot în prima lună a acestui an, 2.079 de gorjeni au primit indemnizaţii de creştere a copilului în valoare de peste 1,5 milioane lei, iar valoarea stimulentelor achitate către 712 prestatori a fost de 367.431 lei”, a declarat Viorica Roşianu, director executiv al AJPIS Gorj.

3 milioane lei pentru persoanele cu handicap
Totodată, AJPIS Gorj a plătit puţin peste un milion de lei pentru 4.863 de beneficiari de venit minim garantat de pe raza judeţului, în timp ce suma de 15.252 lei a mers către 38 de prestatori de indemnizaţii lunare de hrană HIV/SIDA, iar aproape 3 milioane de lei s-au achitat către 21.721 de cei cu drepturi ale persoanelor cu handicap. “Menţionez că sumele reprezentând drepturile persoanelor cu handicap prevăzute la art. 58, alin. 1-5 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap, se achită prin bugetele proprii ale judeţelor, din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, sume prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar plata acestor drepturi se realizează lunar prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv DGASPC Gorj”, a precizat şefa AJPIS Gorj.
Principalele criterii pe baza cărora se acordă beneficiile de asistenţă socială sunt: evaluarea contextului familial; veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia; condiţiile de locuire; starea de sănătate şi gradul de dependenţă. Statul acordă drepturile de asistenţă socială prin autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here