Președintele unei obști, judecat pentru un prejudiciu de peste 3 milioane de lei! Instanța, sesizată legal de către DNA!

9924

Magistrații Tribunalului Gorj au dispus, luni, 22 noiembrie a.c., începerea judecății în dosarul penal în care Ion Tomescu, fostul președinte al Obștii Pociovaliștea, a fost deferit justiției pentru săvârșirea unor fapte prevăzute de Legea pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Tomescu a mai fost condamnat în trecut la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, într-un dosar similar, instrumentat tot de DNA, în care a fost acuzat că ar fi creat un prejudiciu de aproape 5 milioane de lei.

Judecătorii Tribunalului Gorj i-au respins, luni, fostului președinte al Obștii Pociovaliștea, Ion Tomescu, cererile și excepțiile formulate cu privire la legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și au dispus începerea judecății. Tomescu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, în luna iunie a acestui an, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (8 acte materiale) și riscă între 3 și 10 ani și jumătate de închisoare.
În rechizitoriu, procurorii au reținut că, ,,În perioada 2007-2014, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false și inexacte cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de teren (gol alpin în Muntele Mereuțu) pe care nu o deținea în realitate. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 3.159.879 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului”, se arăta, la vremea respectivă, în comunicatul DNA. Ion Tomescu a mai avut de executat, în trecut, 5 ani şi 4 luni de închisoare într-un alt dosar similar, în care a fost acuzat că ar fi creat un prejudiciu de aproape 5 milioane de lei, după ce a împroprietărit Obştea Pociovaliştea, în mod ilegal, cu circa 500 de hectare de pădure. În 2008, fostul șef de obște a fost eliberat condiționat. Acel dosar a avut și alte nume grele, printre care Gheorghe Deaconeasa, fostul șef al Ocolului Sivic Voineasa, cunoscut şi ca „Stăpânul Parângului”, după ce reuşise prin diverse manevre să ia în stăpânire mii de hectare din zona montană a Gorjului şi a judeţului Vîlcea.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here