Preșcolarii și elevii, în vacanță până pe 5 noiembrie. Rămân deschide creșele

863

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a semnat vineri ordinul pentru stabilirea vacanței de două săptămâni pentru toți preșcolarii și elevii. În învățământul de stat, vor rămâne deschise doar creșele. Din punct de vedere legal, nu a fost suspendată prezența fizică în școlile și grădinițele private.

Prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului educației nr. 3.243/2021 privind structura anului școlar 2021—2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie—5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță, prevede ordinul nr. Ordin nr. 5.490 al ministrului educației pentru instituirea unor măsuri în învățământul preuniversitar, publicat vineri în Monitorul Oficial. Conform Hotărârii pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, „activitatea în creșe este permisă numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”. Documentul mai prevede și că „activitatea operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school se suspendă pe o perioadă de 14 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor măsuri”.

Confuzie în privința grădinițelor și școlilor private
Dacă preșcolarii și elevii din învățământul de stat intră în vacanță, școlile și grădinițele private pot, din punct de vedere legal, să cheme elevii fizic la cursuri. Asta deoarece acestea nu au fost incluse în Hotărârea de Guvern menționată mai sus, deși erau menționate în hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind restricțiile care intră în vigoare de astăzi.
„Ministerul Educației a fost abilitat de către CNSU pentru punerea în aplicare a Articolului 7 din Hotărârea CNSU nr. 91. Ministerul Educației a emis ordinul de instituire a vacanței conform atribuțiilor legale stabilite în Legea Educației Naționale. Ordinul Ministrului Educației instituie, prin derogare de la ordinul care aprobă structura, vacanța de două săptămâni, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, în toate școlile și grădinițele de stat, care pot fi reglementate la nivel de structură de an școlar de către Ministerul Educației. Prin instituirea normei derogatorii, se aplică în mod direct actul emis și este obligatoriu pentru unitățile de învățământ de stat. Activitatea unităților de învățământ privat (inclusiv cele cuprinse în Registrul Special), precum și activitatea de tip after-school, fac obiectul prevederilor articolului 8 din Hotărârea CNSU nr. 91, fără implicarea Ministerului Educației. Articolul 8.2 care reglementează funcționarea unităților de tip after-school a fost preluat în HG, dar Art. 8.1 care reglementează suspendarea prezenței fizice în școli și grădinițe private nu a fost preluat în HG”, a declarat ministrul Educației pentru Edupedu.

Ordinul privind modificarea structurii anului școlar, pe 5 noiembrie
În ceea ce privește ordinul privind modificare structurii anului școlar, acesta ar urma să fie emis pe 5 noiembrie. Rămâne de văzut dacă se va recurge din nou la predarea în regim online sau elevii vor reveni fizic la școală. „Am organizat consultări cu elevii, profesorii și părinții la Ministerul Educației și am anunțat că în ziua de 5 noiembrie, cel mai târziu, atunci când vom ști exact care va fi rata de infectare și situația epidemiologică, vom emite ordinul de ministru de modificare a structurii anului școlar. Vineri, 5 noiembrie, înainte de luni, 8 noiembrie. În orice variantă, am precizat că nu vom putea compensa mai mult de două săptămâni de vacanță și pe 8 noiembrie ne dorim reluarea școlii. Noi ne dorim cu prezență fizică; dacă situația epidemiologică nu va permite prezența fizică, și asta decid autoritățile care au aceste atribuții, atunci vom fi obligați să trecem în regim online. Până atunci, avem o serie de lucruri pe care le-am inițiat deja pentru a ameliora, cât se poate în două săptămâni, condițiile pentru predarea în online”, a declarat ieri, la B1 TV, Sorin Cîmpeanu.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here