Preoţii apelează la păcătoşi! – Biserica sponsorizată de Manţog s-a oprit la pictură

1175

Biserica din Siteşti-Novaci, care a fost sponsorizată pe vremea când era liber şi de către Ionel Manţog, caută banii necesari pentru realizarea picturii interioare. Pentru asta, Preotul Paroh, Popescu Cornel-Constantin, le-a trimis o epistolă enoriaşilor care să doneze, după păcate, fiecare pentru câte un metru de pictură, atât de necesară lăcaşului de cult. Enoriaşii sunt însă cumpătaţi şi stau pe gânduri, deşi de la Mitropolia Olteniei a venit vrednicul ÎPS IRINEU, care-a vizitat viitoarea biserică, la masă cu ÎPS luând loc şi autorităţi locale ce nu au sprijinit cu niciun sfanţ Ctitoria.

Sub semnătura şi cu parafa Parohiei Pociovaliştea, Popescu Constantin-Cornel, la care se adaugă semnăturile Epitropului şi consilierilor parohiali s-a distribuit enoriaşilor scrisoarea pe care-o reproducem mai jos:
„Ca ziua de ieri au trecut zece ani, de când la poarta dumneavoastră batem şi cerem bani, cu sfială-n suflet de fiecare dată, să nu fim alungaţi cu bolovanul cuvântului din poartă. Preot, consilieri şi epitrop au tremurat ca frunza dintr-un plop, ca meşterul Manole din Năsăud chemat să coboare de pe schele din lipsă de ciment, nisip sau Multibat. Greutăţi au fost nenumărate, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al dumneavoastră le-am învins pe toate. Biserică a Mirelui Hristos Mireasa e gata, dar trebuie înveşmântată într-o haină aleasă, o haină fără cusătură, mobilier adecvat ortodoxiei şi pictrura. Nu-i greu, ci foarte greu, o casă să ridici în care să te rogi lui Dumnezeu, inima curată între oameni să zidească, şi după mare mila Sa, pe fiecare să ne miluiască.
Creştine frate, intră în cămara sufletului tău. Şi vezi că dacă în trecerea prin lume ai săvârşit vreun rău, fiind oaspete şi călător pe acest pământ, ai fost un oarecare om, înger, demon sau sfânt.
De frica morţii sau a unei dureri necontenite, n-ai ţinut cont de efort nici de sumele de bani cheltuite, cu ultimul bănuţ din buzunar, te-ai dus la medic, farmacie sau Plafar.
Carul fără boi dacă s-a defectat, n-ai ţinut cont de bani şi l-ai reparat, cuibarul în care vremelnic locuieşti, cu bunuri pe care molia şi rugina le mănâncă îl împodobeşti, viaţa de s-ar cumpăra cu bani unii ar trăi sute sau mii de ani.
Vin cu rugămintea ca la următorul an, pentru pictură să contribuiţi lunar, alegeţi un sfânt al cărui nume îl purtaţi, un număr de îngeri pentru copiii avortaţi, cercetaţi-vă conştiinţa şi pentru fiecare păcat contribuiţi pentru pictarea unui metru pătrat. Cu părintească dragoste închei umilul meu cuvânt, înainte de a mă întoarce mai devreme în pământ, aş vrea să fiu prezent la târnosire şi apoi părintele Cornel poate să rămână o amintire.”
Acum feţele bisericeşti aşteaptă ca scrisoarea să-şi producă efectele, deoarece biserica, astfel, ar putea fi curând gata.

Povestea unui vis
Până una alta vă reamintim cum de la un vis s-a ajuns la construirea unei biserici.
Cu ani în urmă, novăceanul Ion Fumărel, ce locuieşte cu doamna sa şi cu nepoţii din partea feciorilor, în satul Siteşti, ce aparţine de oraşul Novaci, nu se simţea prea bine cu sănătatea.
Într-o noapte, omul cu frica de Dumnezeu Ion Fumurel, între altele epitrop al vechii Biserici, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, sărbătorită pe 21 noiembrie, a avut un vis în care i-a apărut chiar Maica Domnului. Omul a rămas cu credinţa că a fost un semn dumnezeiesc. Oricum, biserica satului era acolo, parcă, de când lumea. Oamenii bătrâni ai satului Siteşti nu-şi mai aduceau aminte de când datează, ci doar că ultima renovare avusese loc prin anul 1921. Doar Preotul paroh Constantin-Cornel Popescu, de la Parohia Pociovaliştea, are date să susţină că biserica din Siteşti e tare veche şi datează din anul 1890.
Satul Siteşti, care are numai vreo sută de familii, a avut cinstea să-i aibă ca oaspeţi, cu zece ani în urmă, pe Înalt Prea Sfântul Teofan, Mitropolitul Olteniei, care a ţinut slujba de sfinţire a punerii pietrei de temelie, însoţit de un sobor alcătuit din 30 de preoţi şi diaconi ai Arhiepiscopiei Craiovei. A ţinut o predică şi un părinte profesor universitar doctor decan al facultăţii de Teologie din Sibiu, al cărui nume le scapă sătenilor.
De vorbit, la punerea pietrei de temelie, au mai vorbit şi săteni, reprezentanţi ai autorităţilor locale. O cuvântare pe sufletul oamenilor a ţinut şi venerabilul ing. Gheorghe Cuciuliga, atunci de 86 ani, care-a făcut apel la organele locale şi la Înalţii Prelaţi bisericeşti să dea un sprijin material sau sub alte forme ctitoriei pornită din visul lui Ion Fumurel şi din zbaterile sale. L-am putea acredita pe Ion Fumărel drept ctitor, dar se codeşte şi se jenează. El a contribuit cel mai mult, dar nu vrea să fie considerat ctitor. Aşa cum a sprijinit lucrarea şi fiul său, Ion Dinel Fumărel, care sponsorizează comunitatea cu cele cuvenite sărbătorilor Crăciunului în fiecare decembrie.

Contribuţia Mitropoliei Oltenia o aştepta şi pe cea a Consiliului Judeţean Gorj
Cu doisprezece ani în urmă, ca semn al trecerii sale prin Siteşti, ÎPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, la acea dată, a impresionat nu numai prin slujba şi predica ţinute cu o forţă duhovnicească impresionantă, dar şi prin dania de 5.000.000 lei. Din buzunarul propriu al ÎPS Teofan. Sumă frumuşică în urmă cu atâţia ani.
„Ce-i drept, susţine Ion Fumărel, Mitropolia Olteniei ne-a mai ajutat cu 500 milioane de lei. Dar noi am cheltuit miliarde de lei”.
La alegerile din 2008, ne-au mai promis sprijin şi candidaţii la primăria oraşului Novaci, mai afirmă Ion Fumărel. El crede că dacă ar fi ieşit primar Gheorghe Porumbel, cum trăgeau nădejde, acesta i-ar fi susţinut. Actualul primar al Novaciului, nici nu-i primeşte să stea de vorbă cu ei.
La preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-au gândit să apeleze, dar încă nu au făcut-o. Mai apoi, au îndrăznit s-o facă. Dar degeaba… În anul de criză 2011, oamenii din Siteşti şi Ion Fumărel s-au jenat să ceară ajutor/ajutoare şi nu ştiu cum s-o facă.

Alţi sponsori, alte suflete mari
Se zice că, de câte ori a fost nevoie de transport, săritorul consilier parohial Anghel Rădoi, le-a sărit în ajutor. La fel, Gică Leuştean împreună cu fiul său au sponsorizat construcţia noii biserici aflată în lucru cu o sumă consistentă. La acest capitol au mai contribuit cu diverse sume şi familia Cristian Stănişel, din Târgu Jiu, sau familia ing. Emil Marin din Siteşti. Bani, nu mulţi, s-au mai primit de la familiile Costel Troi, Costel Creţoiu, Mituţa şi Gheorghe Ionel.
Chiar dacă Gheorghiţa Stăncioi este mamă a şapte-opt copii s-a lăsat, poate, de multe ori fără bani de pâine şi a dăruit câte-o sumă, cât de mică, fondului de construire a bisericii. Şi totul dintr-o pensie de fost miner în Valea Jiului a soţului său. La fel, Ion Fumărel aduce mulţumiri locuitorilor de pe Valea Novacilor, consătenilor şi ing. Cuţuliga, pentru sprijinul acordat – de 40 de milioane de lei – la realizarea scocurilor şi jgheaburilor.
Tabla de cupru a fost cea mai scumpă. La acoperiş au fost nevoie de lemne, mult ciment şi tabla în valoare de peste 1,2 miliarde de lei, adusă din Serbia.

De la Dumnezeu mult, de la fiecare sătean după puteri
Enoriaşii din Siteşti au participat, de la mic la mare, cu muncă fizică şi cu bani. Şi fiecare familie a contribuit cu mese, ori de câte ori a fost nevoie, pentru meseriaşii aduşi de la Bistriţa-Năsăud. Toată lucrarea a fost făcută şi ridicată de năsăudenii – câte şapte-opt la număr – în serii de câte o lună de zile, pe timpul verii, în fiecare din ultimii ani. Cazarea au avut-o acasă la familia Fumărel.
După ce s-au făcut bolţile şi s-a ridicat acoperişul din tablă de cupru, scumpă nu-i vorbă, anul acesta s-a ajuns la un moment mai critic. Nu mai sunt bani şi nu s-a reuşit decât realizarea instalaţiei electrice.
Specialiştii năsăudeni au mai fost sprijiniţi de doi mari meseriaşi localnici, Gheorghe Manta şi Costel Creţoiu, două „mâini drepte” ale lui Ion Fumărel, cei doi fiind şi consilieri parohiali.

Crucile de pe turle, după modelul Catedralei din Drobeta Turnu Severin
Aşa le croieşte Dumnezeu pe toate, zice Ion Fumărel, încât ne-am ales cu nişte cruci pe ambele turle ale bisericii cum nu ne-am închipuit. Au fost confecţionate la Şantierele Navale Drobeta Turnu Severin. La fel ca alte cruci fabricate acolo pentru Catedrala ce se construieşte în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin. Primite gratuit din partea ing. Ion Colceag, enoriaş şi el al Parohiei Pociovaliştea, sponsor împreună cu directoarea Şantierelor Navale de acolo, cu aproximativ 80 de milioane de lei.
Sfătosul Ion Fumărel ne-ar mai fi spus multe nume ce au sprijinit ridicarea Bisericii Siteşti, cu hramul „Sfântului Nicodim de la Tismana”, cu bani şi cu mese pentru lucrători. Familii precum Gheorghe Costree, Vasile Burlica şi Sever Chisăliţă sunt săritoare totdeauna când se apelează la ele.
Nici nu sunt sigur că n-am uitat vreuna dintre acestea. Cu gesturi simple şi numeroase. Întru ridicarea unei noi Case a Domnului. Voi fi iertat, sper, pentru că Dumnezeu e Sus. Şi le vede pe toate.
N. Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here