Preot din Arcani, dat în judecată pentru distrugerea unui loc de veci! Cavou, demolat pentru câțiva centimetri

388

Ion Pîrvuțoiu, preotul paroh din Arcani, s-a ales cu un proces la Judecătoria Târgu-Jiu, după ce a dispus, la jumătatea lunii august, să se demoleze un loc de veci din cimitirul parohiei. Motivul preotului a fost că acea construcție ar fi fost prea înaltă, deși avea doar 70 de cm, în timp ce altele din cimitir sunt mult mai mari, tot aici fiind permisă construirea unor cavouri în care decedații sunt înmormântați la suprafață. Proprietarul construcției, Radu Pană, consideră că gestul preotului ar fi fost unul abuziv și din răzbunare și îl acuză pe acesta de distrugere, solicitându-i în instanță daune în funcție de valoarea investiției făcute în această vară. Preotul contestă acuzațiile și susține, în schimb, că el doar a respectat legea, și asta fără exces de zel.

Radu Pană, localnic din Arcani, în vârstă de 77 de ani, a decis în vara acestui an să construiască, deasupra mormântului părinților săi, în cimitirul Parohiei “Popești” un nou loc de veci pentru sine. Omul a decis să-și facă mormântul din beton și mozaic, cum se practică în toate cimitirele din Gorj. Construcția a fost realizată pe o lungime de doi metri și un metru jumătate lățime, cavoul având o înălțime de 70 de cm, cu tot cu capacul acestuia, spune atât proprietarul, cât și constructorul. Noul loc de veci a fost aproape finalizat la jumătatea lui august, de câțiva lucrători autorizați din Scoarța. Din păcate, în timpul lucrărilor apropiate de final, în cimitir și-a făcut apariția preotul paroh Ion Pîrvuțoiu, care le-a cerut lucrătorilor, de față cu proprietarul Radu Pană, să distrugă construcția aproape gata, în caz contrar va chema poliția. Muncitorii s-au apucat să spargă cu barosul tot ce au muncit într-o săptămână, în timp ce proprietarul încerca prin rugăminți să-l convingă pe preot că nu ar fi făcut nimic greșit, neocupând un teren care nu-i aparținea și nerealizând un loc de veci mai înalt decât altele făcute în cimitir.

Popa nu uită!
Cu toate acestea, spune cetățeanul, preotul o ținea pe a lui, știut fiind că între acesta și proprietar exista un conflict mai vechi determinat de faptul că mama preotului a fost martoră într-un proces avut de proprietarul locului de veci cu un localnic rudă cu preotul. Procesul a fost însă pierdut de rubedenia popii, în ciuda faptului că mama preotului a dat declarații de martor împotriva lui Radu Pană. În cauză, litigiul avea la bază un teren din localitate, câștigat astfel în instanță de cel cu care a ajuns să se războiască acum popa Pîrvuțoiu.

Construcția de 2700 de lei, distrusă sub privirile lui Pîrvuțoiu
Preotul nu numai că nu s-a lăsat înduplecat de rugămințile proprietarului și ale constructorilor, ci a asistat și la distrugerea totală a construcției, plătită de Pană cu 2700 de lei. “Preotul o ținea pe a lui, deși ne-am rugat și eu, și constructorii de el ca de Dumnezeu. Pîrvuțoiu, nu și nu, ca să distrugem tot, deși puteam să dărâmăm doar porțiunea de sus, dacă tot zicea el că e prea înalt. Sunt convins că a făcut asta din răzbunare, deoarece nu uită că eu am câștigat în instanță un teren, iar o rudă de-a sa l-a pierdut, chiar mama preotului fiind martorul respectivului. Pîrvuțoiu nu a mai chemat poliția la fața locului, iar eu am fost obligat să scot alți bani din buzunar să plătesc refacerea lucrării. Am refăcut construcția a doua- a treia zi, mai mică cu 20 cm în privința înălțimii”, a declarat Radu Pană. Omul susține că la a doua intervenție a constructorilor, preotul paroh nu și-a făcut simțită prezența în cimitir.

Cavouri identice, făcute de același constructor în 2017, în picioare!
Radu Pană susține că, la scurt timp după toată tărășenia, comuna vuind la vestea gestului incredibil al preotului Pîrvuțoiu, a decis să îi ceară popii, în instanță, repararea prejudiciului ce i-a fost făcut, plus cheltuielile de judecată. “Am luat legătura cu un avocat și am început demersurile pentru chemarea în judecată a preotului Pîrvuțoiu, care, în mod abuziv, mi-a distrus construcția, care avea autorizație luată de la firma de construcții, care mi-a ridicat locul de veci, de două ori. Îi pretind daune pentru ceea ce mi-a făcut, fapt care a fost condamnat public de cetățenii, care știu și au văzut că în cimitirul parohiei se află alte construcții impunătoare, care au fost ridicate fără ca preotul să dispună demolarea lor. O să probez în instanță cu fotografii că în cimitirul parohiei sunt locuri de veci mult mai înalte decât cel făcut inițial de mine și cavouri în care morții sunt puși la suprafață, deși nu e nici legal, nici igienic. De exemplu, cavoul lui Cornescu Ion, făcut anul trecut, are peste un metru înălțime”, a completat Radu Pană. În ceea ce privește constructorul cavoului și acesta susține că în cimitir există construcții mai înalte decât cel ridicat în august pentru Radu Pană, și menționează că s-a lovit de o problemă similară, dar nu cu preotul, ci cu țârcovnicul, când a făcut o criptă pentru un cetățean din Petroșani.

Preotul recunoaște că sunt construcții înalte în cimitir!
Ion Pîrvuțoiu, preotul paroh, contactat telefonic de Gorjeanul, a declarat că nu se teme de procesul, ce i-a fost intentat de localnicul din Arcani, acesta susținând că are o problemă, în schimb, cu constructorul și deloc una cu proprietarul. ”Eu nu i-am distrus omului locul de veci, ci constructorii, care nu au respectat legea. Ei făcuseră un cavou înalt de un metru și ceva. Noi avem scris de la constructor că trebuie să respecte legea. I-am spus că trebuie să se ridice doar 30 de cm de la sol, dar el a pus niște cofraje și s-a ridicat la peste un metru. În cimitir există, adevărat, construcții mai înalte, dar eu când am venit în parohie erau unele deja făcute. Sunt preot paroh aici din 1986, dar nu am acceptat să dau autorizări pentru cavouri de peste 40 cm. Eu am discutat și cu omul, și cu constructorul și le-am spus să se încadreze că localnicii au comentat. Să mă dea în judecată, nu are decât, este dreptul dumnealui”, a declarat preotul din Arcani. De altfel, gropile din cimitir sunt concesionate, spațiul este înghesuit și de aici apar problemele, spune în completare preotul. “Am mai avut probleme similare, la unii care făcuseră niște cavouri și i-am rugat să îndrepte construcția. Constructorii sunt de vină, în cazul lui Pană constructorul e lacom de bani, vrea să termine repede lucrarea și nu respectă legea. Eu m-am opus. Apar astfel de probleme pentru că constructorii de cavouri nu ne întreabă, ci doar ne pun în fața lucrului împlinit. Eu i-am tot avertizat, dar astfel de lucruri se mai întâmplă. Eu le spun enoriașilor la biserică, dar vin 15 oameni la slujbă, nu am cum să-i anunț pe toți. Am pățit la fel și la Sănătești”, a mai spus Pîrvuțoiu, subliniind că nu are nimic personal cu Pană. “Eu i-aș fi luat banii, dacă aveam ceva cu omul. Dar nu am nimic cu el. Pe mine m-a deranjat că nu m-a ascultat, că am vorbit anterior cum să facă cavoul”, a conchis preotul, considerând că a procedat corect.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here