Premiul „Restitutio. Brâncuși”, acordat în acest an sculptorului Vlad Ciobanu

927

Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” a oferit, vineri, în cadrul Zilei Naționale Brâncuși, Premiul ,,Restitutio. Brâncuși” sculptorului Vlad Ciobanu, în semn de apreciere pentru neobosita activitate dedicată operei brâncușiene și coordonării Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la Târgu-Jiu.

Sculptorul Vlad Ciobanu a terminat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în 1981, fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A primit Premiul Concursului pentru Desen și Sculptură Amici del Pomero, Milano, Italia; Premiul Constantin Brâncuși pentru Sculptură; Premiul Salonului Național de Artă, Reșița, Caraș-Severin; Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artă Ambientală; Medalia de aur Dantesca, Ravenna, Italia; Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Sculptură ș.a. A participat cu lucrări în expoziții personale și de grup în: România, Bulgaria, Olanda, Ungaria, Serbia, Italia, Spania, Austria, Germania și Franța. Este coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la Târgu-Jiu, edițiile 2005, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. A scris numeroase articole, comunicări și eseuri despre Brâncuși în Academica, Brâncuși, Viața Românească, România Literară, Confesiuni. Este vicepreședinte al Consiliului Științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.
,,Conform Statutului, asociația noastră instituie și conferă premii personalităților culturii și istoriei României pentru activitățile depuse, acordând din anul 2019, cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși, Premiul „Restitutio. Brâncuși”, celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor și personalității sculptorului gorjean. Nominalizarea din acest an, a sculptorului Vlad Ciobanu a aparținut Marinelei Strîmbulescu, membru de onoare al Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, fiind validată în unanimitate de către conducerea Asociației”, a transmis conducerea asociației. Decernarea Premiul „Restitutio. Brâncuși” a avut loc vineri, 19 februarie 2021, în Parcul Coloanei fără Sfârșit, în cadrul evenimentului desfășurat sub egida Colocviilor Brâncuși, 145 de ani de la nașterea marelui sculptor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here