Premiul Nobel pentru Pace 2012 a fost acordat Uniunii Europene

298

Premiul Nobel pentru Pace 2012 a fost acordat Uniunii Europene pentru şase decenii de acţiuni de reconciliere şi unificare.

Premiul Nobel pentru pace este singurul premiu acordat de Norvegia, conform cerinţei lui Alfred Nobel şi reprezintă recunoaşterea meritelor celor care au “acţionat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternitatea dintre naţiuni, abolirea sau reducerea armatelor şi organizarea sau promovarea congreselor de pace”.

“UE şi strămoşii săi contribuie de peste şase decenii la promovarea păcii, la reconciliere, democraţie şi drepturile omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland.

Uniunea Europeană a adus două regiuni despărţite de istorie, tradiţie şi dezvoltare sub acelaşi acoperiş, reuşind să creeze puntea între jumătatea de est şi cea de vest ale Europei, separate timp de o jumătate de secol de Cortina de Fier.

UE mai este campioană în ceea ce priveşte ajutorul umanitar şi susţinerea pentru dezvoltare, având un rol de frunte şi în lupta împotriva încălzirii climatice. Ea încearcă de asemenea să joace un rol de conciliere pe plan diplomatic, ca de exemplu în cadrul negocierilor privitoare la domeniul nuclear iranian.

Comitetul Premiului Nobel pentru Pace, format din cinci membri, a luat decizia în unanimitate.

Premiul Nobel pentru Pace, care constă într-o medalie, o diplomă şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro), va fi decernat într-o ceremonie specială la Oslo în 10 decembrie, data morţii fondatorului Premiului Nobel – industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here