Premiul al II-lea la Concursul Național Istoria și Tradițiile Rromilor

363

Adevărata plăcere constă nu în a te afla în vârful unui munte, ci în bucuria de a-l escalada!
De la această afirmație a lui Gabriel Garcia Marquez au pornit și fetele participante la Concursul Național ,,Istoria și tradițiile rromilor” desfășurat la Craiova.
Astfel, eleva Coancă Alisia Florentina a obținut 7.40 (o medie foarte bună) fiind aproape de a lua mențiune, însă cel mai bun punctaj obținut de fetele care au reprezentat Gorjul a fost cel al Paulei Turcitu cu 91 puncte, fiind situată pe locul al II-lea, la clasa a VIII-a.
Astfel, fetele atât elevele participante, cât și profesorul coordonator, Voicu Teodor, s-au întors cu amintiri extrem de frumoase de la Craiova, unde etapa națională a acestui concurs s-a ridicat la înălțimea așteptărilor:
Domnul Voicu afirmă despre această experiență următoarele: ,,Concursul Național Istoria și Tradițiile rromilor, ediția a XII-a este înscris în Calendarul Concursurilor Naționale școlare finanțate de către MEN, în anul 2019, la poziția 27.
Comisia Centrală a acestui concurs național de la Craiova a fost următoarea:
Președinte – prof. drd. Ion Sandu – Inspectoratul Școlar Județean Ialomița;
Președinte executiv: Marius Căldăraru- MEN;
Vicepreședinte: Corina Ceamă MEN;
Concursul Național Istoria și Tradițiile Rromilor( C.N.I.T.R.) a fost organizat de MEN prin Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în parteneriat cu Partida Rromilor ,,Pro- Europa”.
Concursul s-a desfășurat în perioada 5-8 aprilie 2019 la Craiova, în județul Dolj, cu participarea a 40 de elevi concurenți alături de 25 profesori însoțitori și pregătitori și 7 profesori în Comisia Centrală a ,,Concursului Național Istoria și Tradițiile Rromilor”, în total 72 de participanți s-au întrecut pe sine, fiind cazați la Hotelul Parc (trei stele), iar masa și cina festivă la Restaurantul Parc și Restaurantul Flora.
De la Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni am participat cu două eleve: Turcitu Paula Adelina – clasa a VIII-a B și Coancă Alisia Florentina – de la clasa a VII-a B. În urma evaluării lucrărilor de către Comisia Centrală eleva Turcitu Paula Adelina s-a clasat pe locul al II-lea, așadar premiul al doilea pe țară- cu media 9,10. Eleva Coancă Alisia Florentina, fiind la prima participare la acest nivel, s-a clasat a 8-a din16 elevi participanți la clasa a VII-a cu media 7,40.
Premiul al II-lea, obținut de eleva Turcitu Paula Adelina nu este singular pentru Șc. Gim. Nr. 1 Albeni. Menționez că în anul 2012 la ediția a V-a a acestui concurs la Botoșani, 8-12 aprilie am obținut ca profesor îndrumător-însoțitor prin eleva Ianculescu Oana- premiul I, cu media 10 pe țara, iar în ediția a VI-a la Iași (8-11 aprilie 2014), Mențiune specială cu elevul Șuncă Valentin.
Aceste rezultate sunt rodul colaborării cu I.Ș.J. Gorj, cu inspectorul pentru minorități Gârdu Constantin Cristinel, cu domnul inspector de istorie Ciobanu și noua Inspectoare Generală prof. dr. Marcela Mrejeru, precum și sprijinul acordat de domnul director Vasile Popescu Ion Sorin, dar și al doamnei profesoare de limba română Pânișoară Elena Ștefania.”
Astfel, după cele afirmate de către domnul profesor Voicu Teodor, aș mai dori să punctez activitatea desfășurată la noi la școală cu ocazia zilei de 8 aprilie – Ziua Rromilor, când am desfășurat activițăți deosebite de promovare a toleranței și armoniei. Totodată, elevele participante au fost premiate într-un cadru festiv, alături de ceilalți colegi, iar cei mici din clasa a V-a promit să participe anul viitor, pentru a atinge și ei performanțele obținute de aceste minunate fete.
Prof. Vasile Popescu Ion Sorin – Director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Albeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here