Premierul face pe plac Guvernatorului?

335

Niscaiva semne de întrebare, pe această temă, au apărut înaintea desfăşurării referendumului. Unul necesar dacă ne aducem aminte că demiterea preşedintelui-jucător fusese un leit motiv al protestatarilor din ţară – începând cu Târgu Mureş, Braşov, Bucureşti şi multe capitale de judeţ -, dar şi din străinătate. Care nu ceruseră doar „Jos Boc!”, ci şi, în aceeaşi măsură, destul de vocal şi cu sloganul respectiv scris pe pancarte „Jos Băsescu!”

Cam pripită măsura, nimic de zis. Numai că, Măriile lor, Liderii CE şi UE, başca vreo câţiva Comisari europeni, plus amploaiatul Philip Gordon, trimisul SUA pe pământ românesc au forţat nota cât au putut. E foarte posibil să fi ameninţat şi cu oprirea împrumuturilor de la FMI ori a finanţărilor de la CE. Nimic nu-i sigur. Totuşi, nu-i simplu să fii în pielea primului ministru, Victor Ponta.
Totuşi, fiind o persoană oficială, premierul nu mai are cum să-şi permită – spre deosebire de Crin Antonescu – să spună tot ce ştie ori să atace serviciile române de informaţii. Pe care, dimpotrivă, Victor Ponta le apreciază pozitiv. Chiar şi vizavi de trimiterea Laurei Codruţa Kovesi la Bruxelles, părerile celor doi lideri ai USL nu coincid. În vreme ce, la fel ca în legătură cu serviciile, Victor Ponta este mai nuanţat şi mult mai diplomat, liderul PNL îşi expune destul de franc poziţia. Evident, şi Victor Ponta este la curent cu dosarele dosite de ex-Procurorul General Laura Codruţa Kovesi – apreciate după unii ca fiind în număr de aproape 200.000 -, şi mai ştie foarte bine anchetele demarate după referendum de către DNA şi Parchetul General. Normal, primul ministru are încredere în echipa ce formează cabinetul Ponta. Şi nu se bagă peste Mona Pivniceru sau peste Titus Corlăţean, uns şef peste Ministerul de Externe.
Ca un procuror ce este, Victor Ponta apreciază mai lucid situaţia. Ştie mai corect ce-i bine şi ce-i rău pentru guvernarea USL. Administrarea trebilor ţării e cumplit de grea. Mai ales în vremi de criză. Ca unul din interior, Victor Ponta mai ştie că lupta pentru crearea unei Justiţii independente e de durată. Numai în cele două mandate, fostul preşedinte-jucător Traian Băsescu, actual Guvernator al Coloniei România, a făcut peste 4.200 de schimbări în sistemul judiciar. Cam 50 în fiecare lună de la Dumnezeu. Cu mult peste cele 3 – doar trei! – în fiecare lună a ultimului mandat al preşedintelui Ion Iliescu, între 2001-2004. Regimul Băsescu l-a depăşit chiar şi pe ex-preşedintele Emil Constantinescu, care schimba 4 în fiecare lună a mandatului său.
„Buldogul” de Vasile Blaga şi căţelandrii lui, de genul lui Cristian Preda, chiţăie şi ameninţă cu moţiuni de cenzură. Premierul Victor Ponta nu se sperie, invitându-i pe opozanţi să introducă repede câte una pentru fiecare minister în parte. Ştiind că sunt foarte uşor demontabile, întrucât portocalii au lăsat încă de pe când se aflau la guvernare nu mai puţin de 15 bombe cu ceas – adevărate „mine anti-personal” – pe care USL le-a moştenit! „Corupţia şi dezastrul de la Poşta Română”, „Hidroelectrica”, „Oltchim”, ANAF, POSDRU, şi deficitul de 700 milioane de lei pentru funcţionarea spitalelor în 2012 sunt doar câteva dintre cele 15. Chiar şi în Gorj, se fac eforturi ca Spitalul Bumbeşti-Jiu să fie repus în funcţiune. În domeniul sănătăţii, Cabinetul Ponta îl are de partea ei pe profesionistul Dr. Raed Arafat şi încearcă să repare marile nereguli din sistem. Asupra acestor probleme ne propunem să mai revenim.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here