Premierul cere explicaţii pentru cetăţenii căutaţi acasă de către procurori

288

Primul-ministru Victor Ponta a menţionat, joi, la Târgu Jiu, că nu renunţă la intenţia de a cere, în cadrul viitoarei şedinţe a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), clarificări legate de audierea unor cetăţeni privind votul dat la referendum. Asta după ce şi cetăţeni ai judeţului Gorj s-au plâns că au fost luaţi al întrebări de procurorii DNA privind exercitarea votului lor la referendumul.

Totodată, Ponta a constatat că CSM reacţionează diferit la declaraţiile preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi la cele ale interimarului Crin Antonescu. ,,Trebuie date explicaţii că mii de oameni simpli sunt <<călcaţi>> în case de către procurori însoţiţi de poliţişti. Lucruri de astea s-au mai întâmplat înainte de 1989”, a spus Ponta. ,,Este profund ilegal să anchetezi un om că a votat şi, mai ales, cum a votat. Pe cei 8,5 milioane de români vreau să-i asigur că-i protejez împotriva abuzurilor”, a continuat primul-ministru. El i-a luat apărarea preşedintelui interimar Crin Antonescu faţă de nemulţumirile exprimate de către CSM. ,,Văd că sunt foarte sensibili, dar aş vrea să fie sensibili la declaraţiile tuturor. Este anormal ca toată lumea să tacă chitic când Traian Băsescu spune ceva, iar când Crin Antonescu spune ceva să se simtă lezaţi. Nu consider că Crin Antonescu a afectat indepedenţa cuiva”, susţine Victor Ponta. El a argumentat că tratamentul diferit al CSM este similar celui al procurorilor care nu au demarat vreo anchetă în ceea ce priveşte alegerile parţiale din 2010 dintr-un colegiu din Neamţ, când alegerile ar fi fost fraudate de către PDL, dar au început să ancheteze referendumul din 29 iulie instaurând ,,un sentiment de teroare naţională”. ,,Independenţa justiţiei presupune să-i ancheteze pe toţi, nu doar pe cei de la USL”, a mai spus Victor Ponta.

Nu se afectează independenţa CSM
,,Nu afectează nimeni, cu nimic (n.r. independenţa CSM), cu cât înţeleg că CSM este în vacanţă. Deci, mă îndoiesc că fiind în vacanţă, la plajă, la munte, au fost foarte afectaţi. Eu m-aş fi bucurat să vină aici şi să discute despre ministrul justiţiei, să discute despre ceea ce se întâmplă, pentru că este, realmente, un sentiment de teroare naţională, când la nişte oameni bătrâni, prin comune, le intră procurorii cu poliţia în casă să-i întrebe de ce au votat şi, mai ales, cu cine au votat. Chiar cred că trebuie să reacţionăm. Nu putem să tăcem din gură şi să închidem ochii. Asta făceam în ’88 şi ’89. Ori eu cred că ar trebui să ne comportăm altfel decât în ’88 şi ’89”, a spus primul ministru. Victor Ponta a adăugat că procurorii ,,au venit din vacanţă” pentru a ancheta referendumul, menţionând totodată că există oameni politici care i-ar fi împiedicat pe români să meargă la vot. ,,Au fost cazuri prezentate, şi o să le facem şi noi în scris, dacă este nevoie, cu oameni politici importanţi care i-au împiedicat pe români să vină la vot. Inclusiv care au dat bani ca românii să nu vină la vot, cei ce le-au luat cărţile de identitate. Repet aici ceea ce am spus şi în cazul CSM-ului: nu intervine nimeni în independenţa justiţiei şi nici nu va interveni, dar independenţa presupune şi faptul că-i anchetezi pe toţi, nu doar pe cei de la USL. Or, sunt convins că aşa vor face”, a reiterat premierul. El l-a acuzat pe preşedintele suspendat Traian Băsescu că ar fi cerut anchetarea cetăţenilor care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie, afirmând că acesta riscă să fie ,,urât” de români. ,,Fac un apel către dl. Băsescu să înţeleagă că cei 8,5 milioane de români care au votat împotriva lui, dacă se mai şi trezesc anchetaţi pentru asta, îl vor urî, cum l-au urât pe Ceauşescu. Şi poate cu ultima resursă de raţiune, preşedintele suspendat înţelege acest apel al meu”, a mai spus Victor Ponta.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here