Premieră pe scena din Târgu Jiu, duminică, Eu şi iubita mea

693

repetitii repetitii...Mare lucru munca în echipă – este concluzia sigură pe care o poti trage numai după urmărirea unei repetiţii la o piesă de teatru.

Mă hazardez să spun că la un astfel de moment ar trebui să asiste si cei care sunt în roluri principale pe mai marea scenă numită România, numai că din lipsă de scenarii ei se bazează pe improvizaţii. Dar nu acesta-i subiectul scrierii prezente, ci acela al unei trupe de actori care îşi respectă cuvântul căruia i-au fost destinaţi – TEATRU, cu har, cu dăruire, creatori de timpuri şi spaţii, mereu altele, într-un perimetru ce poate fi denumit – o poartă către inima spectatorilor, iar această poartă este aici lângă noi, nu trebuie decât să intrăm.

Teatrul “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu se pregăteşte să ofere târgujienilor clipe de sărbătoare, căci ce altceva poate să fie considerată o piesă în premieră care, doar dacă luăm în considerare afişul, se prezintă astfel: Premieră pentru Europa de Est, la Londra
s-a jucat în trei perioade – ultima între anii 1985 şi 1993, de 3303 ori, având-o în rolul lui Sally pe Emma Thompson; pe scena Broadway-ului piesa fiind prezentată de 1662 de ori. De asemenea s-a mai jucat în China, Singapore, America de Sud şi în alte locuri. Muyicalul acesta, anul trecut, a împlinit 70 de ani.
Târgujienilor le-aş spune să vină să cânte cu noi
Achille Roselletti in actiuneÎn ceea ce priveşte reprezentaţia din Târgu Jiu, ce va avea loc duminică, ea reprezintă o noutate şi din perspectiva complexităţii ce o presupune. Despre piesa EU şi IUBITA MEA (Me and my girl) de Douglas Furber şi L. Arthur Rose, muzica – Noel Gay, Marian Negrescu, directorul teatrului târgujian, remarcând că pentru spectatorii din Târgu – Jiu acest gen de spectacol va fi o nutate absolută. “Un music-hall victorian, în stilul clasic al anilor ‘24 – ‘25 când a fost scrisă această piesă. După o muncă de 8 luni, acum spectacolul trăieşte prin el însuşi, actorii ajungând să trăiască fiecare replică firesc, construind o lume în care spectatorul poate să se considere parte. Un spectacol unic, în premieră est europeană, care se întamplă iată la Târgu–Jiu. Pregătire muzicală, coregrafie, obţinerea de la Londra a drepturilor de autor asupra acestui spectacol internaţional, sute de ore de repetiţie, paşi de step ( pentru 30 de secunde de dans se munceşte aproximativ o lună şi jumătate). Este o producţie în care s-a implicat o echipă de 10 oameni, de la regizor până la profesori speciali. Să cânţi în engleză nu este atât de simplu. Am ţinut să fie interpretarea cântecelor în limba engleză, ele fiind mult prea celebre”, ne-a destăinuit dl. Negrescu. “De altfel, textele cântecelor interpretate pe scenă se regăsec în caietul program al spectacolului – pentru a putea fi fredonate de cei prezenţi în sală împreună cu actorii. Sunt convins că după vizionare spectatorii vor gândi pozitiv, despre acest spectacol – Me and my girl. În două cuvinte târgujienilor le-aş spune să vină să cânte cu noi.”
… să ating sentimente ce în ziua de astăzi par antice dacă nu pierdute…
foto premiera 1Amintind de unele probleme iscate de îmbolnăvirea a doi dintre actorii implicaţi în distribuţia piesei, regizorul Achille Roselletti, (aflat la cel de-al treilea succes cu trupa din Târgu – Jiu, putem spune deja acest lucru în cunoştiinţă de cauză după punerea în scenă a pieselor Bătrânii şi Ballera), consideră că totul va decurge bine la premieră, pentru că este un adevărat spectacol, o poveste cu sentiment, cu plâns şi râs şi cu multă bucurie.“La copii există o jucărie care se transformă într-o maşină. Aici maşina – un element al scenografiei – se transformă într-un castel. Această piesă poate fi definită ca un crescendo din toate puntele de vedere, mai ales din cel al actorilor, pentru că trebuie spus efortul lor a fost unul deosebit lucrând intens, două luni şi jumătate, la studierea stepului cu coregraful, luând lecţii cu profesorii de muzică şi de limbă engleză”, a precizat regizorul italian.
Pentru o mai bună subliniere a ceea ce înseamnă fericitul act de cultură ce se va produce duminică în sala Teatrului “Elvira Godeanu”, ne-am permis să reproducem unul dintre răspunsurile acordate la scurtul interviu realizat cu regizorul Achille Roselletti de către Ion Cepoi, secretarul literar al teatrului târgujian – care a desluşit din limba de naştere a textului, dându-i acestuia posibilitate de expresie şi în limba română:
-Ce reprezintă pentru Achille Roselletti , ca regizor, piesa “Eu şi iubita mea”?
-E răspunsul la o lecţie pe care tatăl meu mi-a dat-o acum câţiva ani <<unui bărbat adevărat nu-i e ruşine să plângă>>. Atunci când am citit acest text – care de fapt este o poveste pentru oameni maturi – nu am avut îndoieli. Trebuia să pun în scenă această poveste de dragoste şi să ating sentimente ce în ziua de astăzi par antice dacă nu pierdute. Şi nu mi-e ruşine să spun că această poveste m-a emoţionat până la lacrimi.
Dacă mai adaug frumuseţea cântecelor, umorul şi glumele distractive şi sarcastice, o scenografie surprinzătoare şi costumele bogate şi colorate… rezultatul e surprinzător până într-atât încât să descoperim copilul din noi care adeseori, din egoism sau din prea multă bunătate tindem să-l sufocăm. (fragment din Caietul – program al Premierei)
Aşadar, se poate spune că iubitorii de teatru din Târgu – Jiu vor putea transforma titlul piesei, duminică, într-o declaraţie de succes afirmând – Eu şi iubita mea, vom merge la teatru.
Viorel SURDOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here