Premieră în Gorj! – Concurs de ciclism pe Defileul Jiului (VIDEO)

374

Bike 1În premieră în judeţul nostru va avea loc un concurs dedicat celor împătimiţi de sportul pe două roţi, de această dată fiind vorba de ciclism. Startul la „Concursul de ciclism montan-Defileul Jiului”se va da duminică, 15 Mai în localitatea Bumbeşti-Jiu.

Concurenţii sunt împărţiţi în două categorii, amatori şi profesionişti, fiecare categorie având de parcurs un traseu bine stabilit.

 

Mountain_bike_in_downhill_racePentru prima dată în judeţul nostru, va fi organizat Concursul de ciclism montan-Defileul Jiului 2011, fiind primul concurs de mountain bike din Gorj. Evenimentul va avea loc pe 15 mai, la ora 10:00 fiind dat starul din localitatea Bumbeşti-Jiu. „Noi ne-am gândit, sub egida Zilei Parcurilor, care este în data de 24 mai, fiind şi luna în care se serbează mai multe evenimente legate de mediu, să facem un eveniment care să promoveze activităţi ce sunt prietenoase cu mediu şi anume «Concursul de ciclism montan-Defileul Jiului» 2011 care este la prima ediţie. Unii dintre noi suntem pasionaţi de ciclismul montan şi ne-an gândit să facem un astfel de eveniment. Este organizat de administraţia Parcului Naţional Defileul Jiului, Asociaţia Golife şi Direcţia pentru Sport şi Tineret a judeţului Gorj, cu sprijinul autorităţilor locale şi anume Poliţia şi Primăria Bumbeşti-Jiu şi Poliţia Locală Bumbeşti-Jiu. Startul se va da în Bumbeşti-Jiu, concurenţii se vor deplasa câţiva kilometri pe şosea, toţi cicliştii vor urma un traseu de drumuri forestiere şi poteci de munte, trecând prin localităţile Lăzăreşti, Aeşani, drumul forestier Valea Sadului, Alunu, Plaiul Bumbeşti-Jiu şi vor ajunge la Uzina Mecanică Sadu”, a declarat unul dintre organizatori, Daniel Mircea Bucur, care este şi director al Parcului Naţional Defileul Jiului. La organizarea concursului au mai ajutat şi Ionel Cioca care este coordonatorul traseului, Andrei Novac care s-a ocupat cu promovarea evenimentului, iar Costi Diaconu care se ocupă cu partea organizatorică.

Traseu de 72 de kilometri

Concursul este împărţit în două trasee, unul mai scurt de 33 de kilometri pentru amatori şi în care au voie să participe şi cei sub 18 ani, şi un traseu mai lung, de 72 de kilometri care urcă până în Golul Montan, pentru sportivii legitimaţi, pentru profesionişti. La traseul de 72 de kilometri, accesul minorilor este interzis, întrucât s-a considerat a fi un traseu mai periculos. Pentru fiecare traseu, sunt stabilite anumite categorii de vârstă, atât pentru participanţii de gen feminin, cât şi masculin, pentru ca departajarea să fie corectă. La feminin, este o singură categorie de vârstă pentru ambele trasee, întrucât numărul femeilor care vor lua startul la concursul de duminică este mai mic. În caz de accidente, concurenţii vor fi asistaţi de către un echipaj al Salvamontului. „Pe tot parcursul traseului, un echipaj al Salvamont Gorj va fi alături de concurenţi, iar la linia de sosire, aceştia vor fi întâmpinaţi de către Serviciul de Ambulanţă”, a mai spus Mircea Bucur. Premiile se vor acorda primilor trei clasaţi de la fiecare categorie de vârstă şi sex. În total sunt 27 de premii, pentru premiul I se vor acorda cupe, pentru următoarele două, medalii. Pentru câştigătorii traseului lung se vor acorda premii în bani, cupoane valorice şi echipament sportiv.

{youtube}Avl9nkH3VvE{/youtube}

Doar 9 participanţi din Gorj

Până în acest moment s-au înscris pe site-ul concursului un număr de 100 de concurenţi, dar doar 60 au confirmat cu plata pentru participare. Ulterior, se mai pot face înscrieri la start, sau cu o zi înainte de concurs. Din păcate, nu foarte mulţi gorjeni s-au arătat interesaţi de acest gen de concurs, până în acest moment doar 9 fiind înscrişi. „Cei mai mulţi participanţi sunt din Bucureşti, Sibiu, Arad. Din Oltenia, judeţul Vâlcea are cei mai mulţi ciclişti înscrişi, din Craiova, până în acest moment, fiind doar un participant”, a mai spus Bucur. Taxa de înscriere pe internet este de 50 de lei, iar pentru cei care se vor înscrie în ziua concursului va fi percepută o taxă de 70 de lei. Organizarea acestui eveniment este de tip privat, nu se desfăşoară sub patronajul Federaţiei de Ciclism şi Triatlon din România. Traseul este bine stabilit, sunt marcaţi cu bulină roşie arborii, în punctul cheie se vor afla oameni pentru o mai bună desfăşurare. Anularea concursului se va face numai în cazuri extreme, iar dacă va fi nevoie, participanţii îşi vor primi banii înapoi.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here