Prelevare de organe la Spitalul Județean

1001

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat, joi, că fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat, începând cu data de 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe. Ion Borhină, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, crede că acest proiect este destul de greu de implementat. „Nu am primit nimic oficial despre acest lucru, însă știu că nu este așa ușor să înființezi un asemenea centru. Pe lângă dotările de care este nevoie, ar trebui să avem și specialiști”, a menționat Borhină. Întrebată dacă va fi derulată şi o campanie publică de susţinere a prelevării de organe, Sorina Pintea a spus că deja s-a început acest lucru şi crede că lucrurile se vor schimba odată cu existenţa unui centru de prelevare în fiecare judeţ.
„Am luat decizia de a implementa obligativitatea existenţei unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital judeţean, pentru că avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm. Programul naţional de transplant a fost restructurat, există posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicaţi efectiv şi este cazul să ne gândim la pacienţii care aşteaptă aceste organe”, a spus Pintea, joi, la Bistrița, adăugând că termenul de la care va intra în vigoare această obligativitate este 15 septembrie.
Ministrul a precizat că în ultima săptămână au existat patru cazuri de prelevare de organe în ţară. „În ultima săptămână, au fost patru prelevări. A fost emoţionant pentru mine, pentru că au fost prelevări de ficat, rinichi, astea sunt uzuale, dar a fost prelevarea unui cord de la un copil de 16 ani, care, din păcate, a plecat din ţară pentru că nu am avut pacient compatibil. Spun, din păcate, pentru că mă gândesc la pacienţii din România, dar această inimă bate în pieptul unui tânăr de 17 ani din Germania”, a mai precizat Pintea.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here