Prejudiciu de miliarde, realizat printr-o societate din Padeş

442

O societate comercială din Padeş, care are ca administrator o persoană din Republica Moldova, a derulat tranzacţii comerciale cu mai multe firme din Gorj, Mehedinţi şi Dolj, fără a înregistra în evidenţele contabile precum şi fără a declara la organele fiscale, veniturile obţinute în perioada 2010 – 2013. Pentru cele constatate comisarii au înaintat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj act de sesizare penală cu un prejudiciu total estimat la suma de 2.916.053 lei, solicitându-se continuarea cercetărilor pentru mai multe fapte penale.

În urma unor verificări efectuate de către comisarii Gărzii Financiare Gorj în colaborare cu reprezentanţii I.P.J. Gorj, a fost identificată o societate comercială cu sediul social declarat în comuna Padeş. Societatea este administrată de o persoană din Republica Moldova. “Administratorul legal al societăţii respective a refuzat să prezinte evidenţa financiar-contabilă şi gestionară privind activitatea desfăşurată de firmă, fapt ce a condus la efectuarea unor verificări la societăţile care au înregistrat şi declarat tranzacţii cu aceasta. Astfel, au fost identificate 12 societăţi comerciale care în perioada 2010 – 2013 au primit în calitate de clienţi ai acestei firme, facturi fiscale în valoare de 8.442.419 lei, fără ca acestea să fie declarate la organele fiscale de către firma emitentă”, a precizat Gigel Capotă, şeful Gărzii Financiare Gorj.

Produse de balastieră, comercializate fără acte
Aferent acestor venituri neînregistrate şi nedeclarate, s-a estimat că societatea în cauză nu a colectat şi declarat TVA în sumă de 1.565.353 lei şi nu a calculat şi declarat impozit pe profit în sumă de 1.100.331 lei. De asemenea, aferent facturilor de livrare emise, reiese că în perioada 2010 – 2012 au fost comercializate, importante cantităţi de agregate minerale (produse de balastieră exploatate din albiile râurilor din zona Padeş), fără a deţine permis sau licenţă de exploatare. Pentru cantităţile de agregate minerale comercializate, respectiv 145.848,11 tone agregate, a fost estimată redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat, necalculată şi nedeclarată în suma de 250.369 lei. Faţă de cele constatate a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj act de sesizare penală cu un prejudiciu total estimat la suma de 2.916.053 lei, solicitându-se continuarea cercetărilor privind următoarele fapte penale: încălcarea art. 4 din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale: „refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie” sau încălcarea art. 9, lit. ‚b’ din legea 241/2005, care prevede: „constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale(…) De asemenea încălcarea art. 57, alin. 2 din Legea 85/2003 modificată – Legea minelor: „executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă constituie infracţiune şi se pedepseşte (…)”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here