Pregătiri pentru redeschiderea școlilor

874

Începând cu data de 8 februarie, în majoritatea unităților de învățământ din județ se vor relua cursurile față în față, pentru o parte sau chiar pentru toți elevii. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj asigură că, în principiu, unitățile de învățământ din județ sunt gata să-și primească elevii. Pregătirile pentru redeschiderea unităților de învățământ continuă și zilele acestea, unul dintre aspectele nesoluționate încă vizând stabilirea exactă a numărului de elevi și cadre didactice care, din motive medicale, vor continua să participe la ore online.

În Gorj, controalele vizând stadiul de pregătire a unităților de învățământ pentru o posibilă reluare a cursurilor au început acum două săptămâni, iar rezultatul, spune inspectoratul școlar general Maria Cochină, este unul pozitiv. Doar două unități de învățământ din județ vor începe semestrul II tot în scenariul roșu, iar asta din cauza nefinalizării unor lucrări de reabilitare. ,,Așteptăm ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Noi am luat niște măsuri încă de acum două săptămâni pentru că se preconiza această schimbare în modul de desfășurare al cursurilor. Am realizat niște controale în ceea ce privește modul în care s-a făcut evaluarea elevilor la sfârșit de semestru și stadiul în care ne aflăm în ceea ce privește pregătirea școlilor pentru posibila reluare a cursurilor. Rezultatul este unul pozitiv. Avem o singură problemă, de natură, să spunem, tehnică. Sunt două unități de învățământ din Motru, Grădinița nr. 1 și creșa, care au funcționat conform scenariului roșu în semestrul I, din cauza unor lucrări de reabilitare, și la care se va merge pe același scenariu și acum. În principiu, oamenii s-au pregătit. Nu avem semnale, nici din partea conducerilor unităților administrative teritoriale, nici din partea inspectorilor școlari de sector cum că ar fi probleme care să împiedice redeschiderea școlilor. În legătură cu dispozitivele, în principiu, toți elevii au acces la ele. Așteptăm să vedem ultimele raportări. Au existat situații în care tabletele au fost returnate; unele au fost sparte, iar în alte situații nu s-a dorit a fi folosite pentru că părinții au considerat că este periculos să le primească, în sensul că nu și-ar fi permis să le plătească dacă ar fi fost distruse și atunci au refuzat să le mai primească. Am avut niște probleme, în sensul că una dintre licitațiile pentru achiziționarea echipamentelor a fost contestată și am pierdut finanțarea. Noi am încercat să le suplinim cu ce am avut din proiecte. Au mai fost primării care au achiziționat tablete și le-au distribuit elevilor din localitatea respectivă, iar noi am putut redistribui tabletele care ar fi urmat să ajungă la ei”, a declarat șefa IȘJ Gorj.

Situația cadrelor didactice și elevilor care vor continua să facă ore online, clarificată până la sfârșitul vacanței
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că sunt cinci categorii de elevi și cadre didactice care vor putea continua să facă ore online, chiar și dacă se redeschid școlile. Este vorba de: elevii cu contraindicații medicale, elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități certificate medical, elevii care prezintă simptome, profesorii cu vulnerabilități cronice certificate medical și profesorii care prezintă simptome. În situația în care un profesor va face ore online, orarul trebuie refăcut. Până la sfârșitul acestei vacanțe ar urma să se stabilească și numărul exact al elevilor și cadrelor didactice pentru care orele vor continua tot online. ,,În legătură cu posibilitatea ca elevii și cadrele didactice să-și desfășoare activitatea online, aici este ceva mai problematic pentru că trebuie să modificăm orarele școlare în funcție de opțiunea lor. Noi sperăm ca până la sfârșitul acestei perioade de vacanță să dispunem de acele adeverințe medicale pentru a putea vedea exact câte cadre didactice vor face ore online sau, în cazul în care își vor lua concedii medicale, vor trebui suplinite”, a mai declarat inspectorul școlar general Maria Cochină.

Huică: ,,Fără testări, orice altă măsură este de prisos”
Reprezentanții sindicatelor din educație sunt mai puțin optimiști când vine vorba de derularea în siguranță a cursurilor. Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ (USLI) Gorj, spune că sunt cadre didactice care suferă de anumite afecțiuni și se tem să participe la ore. Potrivit acestuia, principala măsură ce trebuie luată este aceea de a asigura testarea elevilor și a profesorilor. ,,Dacă nu se vor testa copiii și cadrele didactice, orice altă măsură este de prisos. Nu vom fi în siguranță. Nu știu cum se va putea face această testare, în condițiile în care am înțeles că sunt suficiente cabinete medicale școlare, nu există suficient personal. Este foarte greu să se organizeze activitatea. Sunt cadre didactice care se tem să participe la ore, care suferă de anumite afecțiuni și care sunt îndreptățite să nu vină la școală. Acei profesori pot să facă ore online, dar copiii trebuie supravegheați în sala de clasă. Cine le asigură supravegherea?!”, a spus liderul sindicaliștilor din învățământul gorjean.

Scenariile privind redeschiderea școlilor, aprobate de CNSU
Cele trei scenarii privind redeschiderea unităților de învățământ au fost aprobate, ieri, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Astfel, potrivit Hotărârii CNSU, reluarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ se va face după următoarele scenarii: Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari; Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum și pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal; Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar. Potrivit aceluiași document, ,,se propune ca, indiferent de scenariile prevăzute, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, să se desfășoare cu prezența fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile Ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și ministrului Sănătății”.
ROXANA LUPU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here